2024. május 6., hétfő

Minden nap ünnep! - 05.06.

 Az Ápolók Országos Napja – május 6.


 
A 19. század végén „The Lady With the Lamp” – vagy szélesebb nevén Florence Nightingale – megalapította a modern ápolást. Köszönhetően a krími háborúban sebesült katonák ellátása során alkalmazott szigorú kézmosásnak és higiéniai gyakorlatnak, Nightingale és segítői 42%-ról 2%-ra csökkentették a halálozási arányt – ezzel bevezették a ma ismert ápolást. Május 6-án az Ápolók Országos Napjának megünneplésével ismerjük el az ápolók életünkben betöltött fontos szerepét.
1953-ban Dorothy Sutherland, az Egyesült Államok Egészségügyi, Oktatási és Jóléti Minisztériumának munkatársa javaslatot küldött Eisenhower elnöknek, amelyben arra kérte, hogy a következő év októberében hirdesse ki az „ápolók napját”, hogy egybeessen az évfordulóval. Bár az elnök nem lépett fel, az ünneplést a Frances P. Bolton képviselő által támogatott törvényjavaslatnak köszönhetően megtartották, a következő évben pedig új törvényjavaslatot nyújtottak be a kongresszusnak, amely az ünnepség hivatalos elismeréséért lobbizott.
Húsz évvel később, 1974. februárjában Nixon elnök meghirdette az Országos Ápolók hetét, amelyet évente májusban kell megünnepelni. Az elkövetkező nyolc évben különböző ápolói szervezetek, köztük az Amerikai Ápolók Szövetsége (ANA) összegyűltek, hogy támogassák a május 6-i „Ápolók nemzeti elismerésének napját”, amelyet végül Ronald Reagan elnök hirdetett meg 1982-ben.
Ha úgy gondolja, hogy nővéreket csak a kórházakban találnak, gondolja át újra! A regisztrált ápolók többsége (59%) máshol, például idősek otthonában vagy otthoni viziteken praktizál. Több közösségben dolgoznak azon, hogy az emberek világszerte boldogok és egészségesek legyenek, az Ápolók Országos Napja pedig tökéletes alkalom arra, hogy kifejezze elismerését fontos munkájukért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése