2020. február 23., vasárnap

ÉLETSZÖVŐ # 54.Könnyen megbocsátasz? Mit kellett utoljára megbocsátanod?

02.23 - Könnyen megbocsátasz? Mit kellett utoljára megbocsátanod?

Alapvetően nem vagyok haragtartó. Igyekszem is kerülni a konfliktusokat, és ha rajtam múlik, akkor nem is megyek bele olyan helyzetbe, ahol harag lehetne. De persze előfordulnak félreértések és nézeteltérések.
Vannak persze olyan események az életemben, amit nehezen dolgozok fel. Lehet, hogy megbántottak, vagy mély nyomot hagytak bennem, de igyekszem nem gondolni rájuk úgy, hogy ÖRÖK HARAG. Mert ebben nem hiszek.
Az viszont tény, hogy vannak emberek az életemben, akiknek nehezebben sikerül, vagy tovább tart. Nagyon nem szeretem a kétszínűséget és az őszintetlenséget.
Az egyik ember, akit jelenleg nehezen viselek el, és nehezen bocsátom meg, amit tett, a tesóm volt felesége, aki nagyon csúnyán elbánt a tesómmal, és olyan szinten tette ezt, hogy az gyalázat.

Egyszer hallottam egy beszélgetést Lackfi János költővel, aki azt mondta, hogy amikor valakire haragszik, akkor nem átkot, hanem áldást kér rá, és minél jobban haragszik, annál erősebben kéri az áldást. Azóta is ezen gondolkozok, és azt hiszem, valahol ez kellene, hogy legyen a hit és a megbocsátás lényege. Nem?

Én általában morgolódok, dünnyögök, jól kibeszélem magamból, aztán megyek tovább. De a fenti esetet nem tudom olyan könnyen túllépni. Ezért sokat kell dolgoznom.

Ha ezt veszem, akkor a megbocsátást napi szinten műveljük. Leginkább a családban. Most őszintén, nem ott kell mindig megbocsátani? Amikor összecsaptál a gyerekeddel, vagy rosszul szóltak, és rosszul esett, amikor a házastársad nem úgy reagál dolgokra, ahogy szeretnéd...
Én ebben hiszek:


Bocsáss meg másoknak minél gyorsabban, 
ahogy elvárod, hogy neked is megbocsássanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése