2024. április 26., péntek

Minden nap ünnep! - 04.26.

 

Országos Garázsnap – április 26.
 
Április 26-án ünnepeljük az Országos Garázsnapot. A garázs minden háztartás elengedhetetlen része. Úgy fejlődött, hogy több legyen, mint egy tárolóhely. Ez a praktikus tér lehetőséget biztosít az embereknek, hogy gyakorolják hobbijaikat, hogy D.I.Y. projekteket, gyűjteményeiket tárolják, vagy akár vendégeket is szórakoztatnak. Ez a szórakoztató ünnep arra emlékeztet, hogy rendezze le a garázsát, és szánjon időt arra, hogy átgondolja az összes elhagyott hobbit és a befejezni kívánt projekteket. Nyerje vissza a terét, hogy megfeleljen igényeinek! Ösztönözze a termelékenységet és inspirálja magát azzal, hogy kreatív projektekkel tölti a napot.
 
A garázsok az otthon fontos elemei, és nagyon sokoldalúak lehetnek. Sokak számára ez az a hely, ahol új projekteket kezdhetnek el, vagy olyan kellemetlen hobbijaikat folytathatják, amelyeket nem tudnak bevinni a házukba. Ez az ünnep azért indult, hogy motiválja az embereket és ösztönözze a kreativitást. A Garage Condos, LLC cég 2020-ban találta ki ezt az új ünnepet. Először is fontos átgondolnunk, hogyan váltak a garázsok a mindennapi élet részévé.
 
Autók és garázsok ma már szinte minden otthonban megtalálhatók, így nehéz elképzelni egy időt nélkülük, de mindkettő egészen új találmány. Az első autót Karl Benz találta fel 1886-ban, a lovak által vezetett kocsikat. Az emberek csak az 1900-as évek elején kezdtek el autót vezetni, az első jogosítványt 1903-ban adták ki. Ezt követően az autók sokkal hozzáférhetőbbé váltak, és sok városlakó rendelkezett velük. Ezeket a nagy és drága tárgyakat biztonságosan kellett tárolni. Eleinte az autótulajdonosok istállókban parkolták le járműveiket, de ez nem volt túl praktikus. Ez az igény egy új találmánynak, a garázsnak adott teret.
 
Az első garázsajtó Henry Ford téves számításának eredménye. Ford egy fészerben dolgozott négykerekűjén – egy négykerekű kerékpáron, amely ló nélkül is működött. Hamar rájött, hogy a jármű túl nagy ahhoz, hogy kivegye, és le kellett döntenie a fészer téglafalának egy részét. Helyére a garázskapu legkorábbi változatának tekinthető. Sok variációt kitaláltak, de egyik sem fogott meg. 1921-ben C.G. Johnson feltalálta a felső ajtót, amelyet ma is használnak.

2 megjegyzés:

  1. Nahát, hogy te miket találsz! Még nem is hallottam erről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon élvezem ennek a kutatását. Bár néha nincs rá elég időm, de mindenképpen érdekes dolgok vannak.

      Törlés