2024. április 23., kedd

Minden nap ünnep! - 04. 23.

 Minden nap ünnep!
A könyv világnapja – április 23.

 Szeretem a könyveket, így egyértelmű volt, hogy ma ezt a napot választom. :)
Azok a gyerekek, akik rendszeresen olvasnak szórakozásból, magasabb tesztpontszámmal rendelkeznek, szélesebb szókinccsel rendelkeznek, nagyobb általános ismeretekkel rendelkeznek és jobban megértik más kultúrákat, mint nem olvasó társaik. Akár hagyományos papírkötésű könyveket olvas, akár Kindle-t/iPadet/bármit, az olvasás útlevél ebbe és sok más világba. Támogassa a gyerekeket ilyen jó szokásokkal, és gondoskodjon arról, hogy a megfelelő információkat gyűjtsék össze az interneten olvasottakból.

Április 23-án, a könyvek világnapján ünneplik az olvasás élvezetét. Ez egy olyan nap, amikor megünnepeljük az olvasás megtiszteltetését, úgyhogy irány a könyvtár, vagy görnyedjen a kanapéra, és legyen könyvmoly!

Az olvasás a szórakozás egyik legcsodálatosabb formája, és ehhez inkább a képzeletét kell használnia, nem pedig egyszerűen a képernyőn nézegetni. A nyomtatott oldalak illata és a fényes borítók illata is van a könyv tényleges hangulatában. A könyvek a társadalom értékes aspektusai, de ez nem mindig volt így.

Amikor évezredekkel ezelőtt kifejlesztették a szókincset és az írást, agyagtáblákat használtak. Ebből fejlődött pergamen és papirusz. Az első könyvformát a kínaiak érték el a 3. században, bár a könyveik vastag, bambuszból készült lapokból álltak, amelyeket összefűztek. A 15. század közepére a nyomda forradalmasította a könyveket, hogy azzá váljanak, amilyenek ma, és mindenki számára könnyen hozzáférhetővé tette őket. Ennek a zseniális találmánynak köszönhetően számtalan szerző és költő prózáját és költészetét élvezhetjük – Shakespeare-től és Tolsztojtól George R. R. Martinig.

A könyvek világnapját az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hozta létre 1995. április 23-án. Ezt a dátumot azért választották, mert ez William Shakespeare és a neves spanyol krónikás, Inca Garcilaso de la Vega halálának évfordulója. Világszerte sok más dátum is van, amikor a könyvek világnapját tartják. Az Egyesült Királyság, Svédország és Írország különböző időpontokban ünnepli a Könyvek Világnapját.
#mindennapünnep

2 megjegyzés: