2024. április 22., hétfő

Minden nap ünnep! - 04.22.

 Minden nap ünnep!
A Föld napja – április 22.



Az elmúlt 50 évben minden évben április 22-én több milliárd ember ünnepelte a Föld napját szerte a világon, hogy közösen felhívják a figyelmet környezetünk egészségére. Miért kell tovább ünnepelnünk ezt az ünnepet? Lehet, hogy egyesek csak egy újabb ünnepnapnak tekintik, vagy ürügynek arra, hogy zöldet és virágkoronát viseljenek, hasonlóan a Szent Patrik naphoz, de komoly aggodalmaik vannak a változó környezetünk miatt, amelyet napjainkban neves tudósok, politikusok és a fiatal éghajlat tanulmányoznak és foglalkoznak vele. A változás aktivistáihoz hasonlóan néhány ember alkalmazkodik a környezetbarátabb életmódhoz – minden nap, nem csak minden év április 22-én. Használja a komposztálást, az újrahasznosítást, az újrahasznosítást, a telekocsizást, a takarékoskodást és a fém szívószálakat, hogy megmentse a teknősöket.

A Föld napjának ötlete eredetileg 1969-ben született, amikor egy Gaylord Nelson nevű amerikai szenátor szemtanúja volt egy hatalmas olajszennyezésnek a Kalifornia állambeli Santa Barbarában. 1970-ben cselekvésre szólított fel minden amerikait, hogy foglaljon állást a környezetvédelem mellett, és az Egyesült Államokban több ezer főiskola és egyetem szervezett tiltakozást az egészséges, fenntartható Földért. Ez magában foglalta a gyárakból és autópályákból származó légszennyezést, valamint az állatok élőhelyeinek elvesztését és az állatok kipusztulását. Ezeknek a nemzeti gyűléseknek köszönhetően az első Föld napja hozzájárult az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének és a Tiszta Levegőről, Tiszta Vízről és a Veszélyeztetett fajokról szóló törvény megalkotásához.

Manapság hasonló aggodalmaink vannak, és sajnos még az eredeti olajszennyezésnél is zavarosabbak. A növekvő természeti katasztrófák, a szélsőséges időjárás és a globális hőmérséklet emelkedése lehetetlennek tűnhet egyetlen ember számára, nemhogy több millió vagy akár milliárd ember számára, hogy lelassuljon vagy megálljon. Beszámoltak arról, hogy a korallzátonyok pusztulnak, képeket látunk állatokról a szárazföldön és az óceánban, szeméttel a hasukban vagy a testük körül, valamint a vállalati gyárak és nagyvállalatok világszerte továbbra is szennyezik levegőnket és életterünket. De egy apró akció, mint a szemetet szedni a járdán, amely egyébként egy állat nyakában vagy az óceánban kötött ki, mégis megteszi a hatását – egy lépés a helyes irányba, és egy fontos változás.
#mindennapünnep

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése