2024. április 20., szombat

Minden nap ünnep! - 04.20.

 Országos Horkolásmegálló Hét – április 20.  


 A Brit Horkolás és Alvási Apnoe Szövetség (B.S.S.A.A.) meghirdette a Horkolás Megállításának Nemzeti Hetét, hogy felhívja a figyelmet a „veszélyes horkolással” kapcsolatos horkolással és alvásproblémákkal kapcsolatban. A horkolás a felnőtt lakosság nagy részét érinti. 

A hosszú távú horkolás az obstruktív alvási apnoe néven ismert, potenciálisan végzetes alvászavar jelzője lehet, amely a felnőttek 4-10%-ánál fordul elő. A horkolás és az alvási apnoe az alvási légzés spektrumának két vége. A horkolást a torok hátsó részének turbulenciája és ellenállása okozza, amelyet általában a lágy szövetek bősége okoz. A horkolás nagy probléma sok ember számára, akik úgy vélik, hogy a tisztességes éjszakai alvás emberi jog.  

Az egészséges alvás erősen befolyásolja a jó egészséget. Valójában az alvás annyira fontos, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ülést tartott, hogy áttekintse a megzavart alvás egészségre gyakorolt hosszú távú hatásait. Az alvászavarok, a halláskárosodás, a napi funkcionalitás csökkenése, a mentális egészségügyi nehézségek, a kognitív kihívások és az elfogadhatatlan szociális viselkedés mind a hangos zajnak való hosszú távú kitettség mutatói.  

Az alváshiány károsíthatja az olyan élettani rendszereket is, mint a hormonális felszabadulás, a glükóz szabályozása és a szív- és érrendszeri funkció, ami az általános egészségi állapot romlását eredményezheti. Kutatások szerint minél nagyobb a zaj, annál rosszabb az alvás. A zaj minősége is probléma. A horkolás az enyhe vibrációtól vagy síptól a nagyon hangos morgásig terjedhet. Egyes zajok irritálóak, míg mások, annak ellenére, hogy azonos hangerővel rendelkeznek, nem. Köztudott, hogy a horkolás zaját nem lehet sokáig elviselni az alvás megzavarása nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése