2024. április 30., kedd

Minden nap ünnep! - 04.30.

 Ó, biztos játszottál már a telefonodon Mahjongot! Szórakoztató játék, és sokféle formája létezik.




A Mahjong Nemzeti Napját minden évben április 30-án ünneplik. A Mahjong egy csempe alapú játék, amely a 19. századi megjelenése óta létezik Kínában, és továbbra is népszerű az egész világon, de különösen az ázsiai országokban. Hagyományosan ez egy négyfős játék, bár Kínában, Japánban, Dél-Koreában és Délkelet-Ázsiában van néhány háromjátékos változat. A játékot 144 lapkából álló készlettel játsszák, amely eredetileg kínai karakterekre és szimbólumokra épült. Kezdetben minden játékos kap 13 lapkát, és az a céljuk, hogy lapkákat húzzanak és dobjanak el, amíg el nem fejezik a legális leosztást, a 14. húzott lapkával négy készletet és egy párt alkotnak.

A Mahjong a 18. és 19. században Kínában népszerű kártyajátékokon alapul, mint például a Khanhoo és a Pènghú, amelyek a mahjong legvalószínűbb ősei. Összehasonlították őket a nyugati Conquian és Rummy kártyajátékokkal, mivel ezek mindegyike magában foglalja a kártyák húzását és eldobását, hogy összeolvadjanak. Senki sem tudja biztosan, mikor történt a kártyákról csempékké való átalakítás, de a becslések szerint a 19. század közepén történt. A legkorábbi fennmaradt csempekészletek 1870 körül származnak, és Fuzhouban, Shangaiban és Ningbóban találták őket. Ezek a készletek több szempontból is különböztek a manapság használtaktól – egyes lapkák hiányoztak, néhányat másképpen helyeztek el, mások a Taiping lázadás vezetőinek címeit viselték. (Úgy tartják, hogy a lázadás vége után eltávolították őket.)

1949. október 1-jén megalakult a Kínai Népköztársaság. Az egyik új törvényük a szerencsejáték tilalma volt, ami a játék hanyatlását eredményezte. A játék az 1966-os kulturális forradalom idején vált teljesen illegálissá. A tilalmat csak 1985-ben oldották fel. Napjainkra a játék kedvenc időtöltésévé vált Kínában.

Nyugaton az első feljegyzések a Mahjongról F. E. B. Harvey brit főkonzul papírjaiból származnak, amikor az 1860-as években Ningbóban konzulként szolgált. Ismerősévé vált egy angolul jól beszélő tisztviselő a Daoguang császár alatt, aki megtanította neki a játékot. Ezután egy sor papírban leírta a játékszabályokat.

1920-ban megkezdték a Mahjong készletek behozatalát az Egyesült Államokba, és ez divattá vált az évtized hátralévő részében. Az 1920-as és '30-as években a kínai amerikaiak kulturális kötődésének központi részévé vált a manhattani kínai negyedben, az 1940-es és '50-es években pedig része volt a külvárosi amerikai zsidó nők közösségépítésének. Amerikában a mahjong estéken gyakran öltözködtek és díszítettek szobákat kínai stílusban. Az amerikai változat szabályai a National Mah Jongg League 1937-es megalakulásával egységessé váltak. 1986-ban az N.M.J.L. lebonyolította első Mah Jongg Cruise Tournamentjét. 1999-ben megalakult a második szervezet, az American Mah Jongg Association, amely jelenleg egész Észak-Amerikában rendez versenyeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése