2024. április 2., kedd

Minden nap ünnep! - 04.02.

 


 Az Autizmus Napja – április 2.  

Április 2-a az autizmus tudatosságának napja. Tudta, hogy a CDC statisztikái szerint az autizmus spektrum zavar (ASD) 4,3-szor gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál? Ennek az az oka, hogy a Child Mind Institute szerint a lányokat „gyakran nem diagnosztizálják, mert nem illeszkednek az autizmus sztereotípiáihoz, és jobban elfedik a tüneteket, mint a fiúk. Nincs is jobb módja ennek a napnak a megünneplésére, mint az, hogy megismerjük az ilyen betegségben szenvedő emberek jellemzőit, és azt, hogy miként tehetünk jobban saját megértésünk és kedvességünk előmozdítása érdekében.  

 Április 2-án tartják az Autizmus Világnapját. A nap az autizmussal élők jogaira hívja fel a figyelmet és terjeszti a figyelmet. Az állapot jellemzően gyermekkorban kezdődik és felnőttkorban folytatódik. 

 Az autizmus spektrumzavar egy olyan fejlődési rendellenesség, amelyet viselkedési és kommunikációs vonzalmak jellemeznek, amelyek befolyásolják az egyén azon képességét, hogy eligazodjon a társadalmi interakciókban, és ismétlődő és korlátozott viselkedést is okoz.  

Az „autizmus” szó első történelmi felbukkanása 1911-ben Eugen Bleuler pszichiátertől származik, aki a kifejezést a skizofrénia egyszerű tüneteinek, mint szélsőséges társadalmi visszahúzódásnak tekintett tünetcsoport leírására használta.  

Ebben a sorrendben, 1943-ban történt, amikor Dr. Leo Kanner gyermekpszichiáter az autizmust szociális és érzelmi rendellenességként jellemezte „Affektív érintkezés autista zavarai” című cikkében, és 1944-ben Hans Asperger megjelentette „Autizmus pszichopatológiai cikkét”, amelyben leírta. az autizmus, mint a normális intelligenciájú gyermekek zavara, akiknek nehézségei vannak a szociális és kommunikációs készségekkel.  

Ezek a cikkek fontos hozzájárulást jelentettek azokhoz a tanulmányokhoz, amelyek 1980-ban segítettek besorolni az autizmust a skizofréniától elkülönülő rendellenességként. Az Autizmus Világnapját az autizmussal kapcsolatos folyamatos kutatások és kutatások mellett az Egyesült Nemzetek Közgyűlése minden év április 2-ára tűzte ki a 62/139-es határozatról, és 2007. december 18-án fogadta el, hogy ösztönözze a tagállamokat fellépés az autizmus spektrumzavarral küzdő emberekkel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében, és támogassa a kutatást, amely új módszereket talál a jólét és a befogadás javítására.  

Végül az autizmus mint spektrum fogalmát 2013-ban az „American Psychiatric Association” dolgozta ki a „Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve” ötödik kiadásában az autizmus és a kapcsolódó állapotok összes alkategóriájának egy egységes kategóriába való egyesítése révén, beleértve a következőket: a tünetek eltérő jellemzői, súlyossága és megjelenése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése