2024. április 4., csütörtök

Minden nap ünnep! - 04.04.

 Nemzetközi sárgarépa nap – április 4.  


 

Rázza le a szennyeződést, és viselje a legjobb narancsot ezen a Nemzetközi Sárgarépanapon, április 4-én. Soha nem fogsz elkapni egy csomag sárgarépa nélkül a ropogósban, és ez azért van így, mert ez a zöldség nemcsak rendkívül kedvező árú és hosszú eltarthatósággal rendelkezik, hanem egészségünkre is rendkívül jótékony hatású. Akár a téli leveseinket színesítik, akár a tortáink krémsajtját dicsérik, a sárgarépa mindig szívesen látott vendég minden tányéron.  

Ennek az élénk gyökérnek az első évenkénti ünneplésére 2003-ban került sor, azzal a tiszta szándékkal, hogy megünnepeljük a fő saláta-összetevőt. Jelenleg Franciaországban, Olaszországban, Svédországban, Oroszországban, Ausztráliában, Japánban és az Egyesült Királyságban tartottak ünneplést. Úgy tűnik, hogy a sárgarépa meglehetősen kiadós növény, amely sokféle körülmény között nőhet, bár betakarításkor általában növekedési helyük nyári és őszi szezonja.  

Kalifornia felelős a sárgarépa 85%-áért, amelyet az Egyesült Államok polgárai országszerte vásárolnak az élelmiszerboltokban. Míg a karógyökér hagyományosan a kulináris show sztárja, a sárgarépa zöldje – az a rész, amely a talajból és a nap felé nő – ugyanúgy ehető. Sok országban a növénynek ezt a részét használják salátafőzelékhez.  

A sárgarépa azon kevés zöldségek közé tartozik, amelyeket elsősorban a gyökereiért, nem pedig a hajtásaiért takarítanak be. Hozzájuk csatlakozik a burgonya, a fehérrépa, a retek és a cékla. A hagyományos sárgarépa árnyalata mély narancssárga, sárga felhanggal, de világszerte sokféle színváltozat létezik, beleértve a lilát, pirosat és halványsárgát.  

A sárgarépa hűtőszekrényben tárolva hosszú élettartama miatt gyakran minden évszakban megjelenik az ételekben, tavasztól őszig télig. A sárgarépa is azon zöldségek közé tartozik, amelyeket nyersen és frissen is lehet fogyasztani, csak egy kis bozótot kell hideg víz alatt megtenni előkészítésként. Nyers állapotban a sárgarépa ropogása több méter távolságból is hallható. A sárgarépát tálalhatjuk édes csemegeként a répatortában, vagy húsok, például lazac és csirke ízes kísérőjeként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése