2024. április 21., vasárnap

Minden nap ünnep! - 04.21.

 A nemzeti bulldogok szép napja – április 21 

 

 Bulldog, szép? Nos, talán igen! Francia, amerikai vagy angol – a bulldogok a maguk különleges módján ábrázolják a csillogást. Ezért minden április 21-én bemutatjuk a Nemzeti Bulldogok Szépek Napját. (Ha kíváncsi, fotónkon egy nagyon csinos francia bulldog látható.)  
 
Igaz – az emberek (általában) nem tudják megúszni a sok nyavalygást és ráncokat, de a bulldogok művészeti formává teszik. Körülbelül öt évszázaddal ezelőtt kezdtek felbukkanni szőrös társként a történelmi irodalomban. Manapság ez az édes segédjátékos folyamatosan az egyik legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban. 
 
A francia bulldogok jelenleg a negyedik helyen állnak az American Kennel Club listáján. (A bulldogok, amelyek technikailag külön fajta, az ötödik.) Itt van még arról, miért szeretjük őket annyira.
 
Az ünnep alkalom a bulldog-tulajdonosok számára, hogy elárasszák gyönyörű kutyáikat finomságokkal és szeretettel. A nemzeti bulldogok története szép nap A pitbullokhoz hasonlóan a bulldogokat eredetileg azért tenyésztették, hogy segítsék a henteseket az állatállomány ellenőrzésében. A bulldogok története megelőzi a pitbullokat, azonban az 5. századi Angliáig, az Alaunt nevű fajtáig vezethető vissza. A 15. században a szarvasmarhák és lovak farmon történő befogásán kívül a bulldogokat a bikacsali barbár tevékenységére használták; amelyben a kutyákat bikákkal állították össze, hogy addig küzdjenek, amíg a bikát a földre nem húzták, vagy a kutyát meg nem ölte a bika.  
 
Szerencsére 1835-ben betiltották a bikacsali használatát. Addig a bulldogokat agresszívnek tenyésztették, és egy 80 kilós kutya könnyedén le tudta dobni egy tonnányi súlyú bikát úgy, hogy a saját testét a nyakába csavarta. Miután az Egyesült Királyságban véget ért a bikacsali, úgy tűnt, hogy a bulldogoknak nem lesz többé haszna, és a fajta végül kihal. 
 
Szerencsére a fajta exportja Németországba és az Egyesült Államokba kibővítette a bulldogok alkalmazási körét. Továbbra is terelték a szarvasmarhát és a disznót, különösen az ország olyan részein, ahol a terep túl durva volt a kerítések építéséhez. A bulldogokat Németországban keresztezték, hogy létrehozzák a boxer fajtát. Az agresszív bulldogot Angliában lecsökkentették, bár bizonytalan, hogy ez kisebb kutyák szelektív tenyésztésével vagy mopszokkal való keresztezéssel történt-e. A modern bulldog szelíd, ragaszkodó és stabil mind temperamentumát, mind megjelenését tekintve. Lehet, hogy kicsik, de nagy erőre képesek, és szuperhűségesek és bátrak, ha emberi társaikkal, különösen a gyerekekkel szemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése