2024. április 1., hétfő

Minden nap ünnep! - 04.01.

 

Lupus Figyelmeztetés Napja – április 1. 

 A Lupus Figyelmeztetés Napja egy éves figyelemfelkeltő esemény, amelyet április 1-jén tartanak. Ezt az eseményt azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a lupusra, és támogatást nyújtsanak a betegség által érintett emberek millióinak. A lupus egy életveszélyes autoimmun betegség, egy olyan rendellenesség, amikor az emberi immunrendszer a védelemre hivatott megtámadja a test szöveteit és szerveit. Az eredmény a legtöbb esetben súlyos szervkárosodás. Bár jelenleg nincs gyógymód a betegségre, mégis kontrollálható, ha megfelelő orvosi ellátásban részesítik a kezdetektől fogva. Ez tovább hangsúlyozza a Lupus Figyelmeztetés Nap fontosságát és szükségességét.  

Lupus Figyelmeztetés Napot az amerikai Lupus Foundation alapította 2000-ben. Nagy szükség volt arra, hogy a polgárokat felvilágosítsák a lupus, taktikailag szisztémás lupusz eritematózus (S.L.E.) veszélyeiről. A napot azzal kezdték, hogy az embereket érzékennyé tegyék az okokra, kockázati tényezőkre, tünetekre és kezelésre. A kutatások azt mutatják, hogy évente körülbelül 16 000 amerikainál alakul ki lupus, és az áldozatok 90%-a nő. A betegség általában 15 és 44 éves kor között fordul elő, és nehéz lehet diagnosztizálni, mert tünetei más enyhébb betegségekre utalnak.  

A 18. századtól a 19. század elejéig terjedő orvosok nehezen diagnosztizálták a betegséget annak összetettsége miatt. 1948-ban azonban jelentős áttörést ért el a Mayo Clinic kutatócsoportja, ami a lupusz esetek 60%-ának diagnosztizálásához vezetett. 1971-ben a lupus diagnosztizálásának elősegítésére az American College of Rheumatology (A.C.R.) kiadott egy listát, amely részletes kritériumokat tartalmaz az S.L.E. A kritériumok között szerepeltek olyan tünetek, amelyekre a páciens rámutathat, mint például a kiütés és a fájdalom, valamint olyan egyéb tünetek, amelyeket az orvos fizikális vizsgálattal és laboratóriumi vizsgálatokkal észlelhet. A lista idővel javult, ahogy egyre több felfedezésre került sor. 

 A tizenegy kérdésből álló lupus kvíz online kitölthető, és az embereknek folyamatosan azt tanácsolják, hogy tegyenek meg egyet, mindezt a figyelem felkeltése, a korai okok diagnosztizálása és további fontos kutatások érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése