2024. április 30., kedd

#312. Könyvajánló - Louis Sachar: Bradley, az osztály réme

 Sajnos mostanában nem volt időm olvasni. Írni sem. Csak a minden napi "ünnepes" bejegyzésre. Az egész áprilisom azzal telt, hogy helyettesítettem. Volt, hogy egyszerre több kollégát is, amitől úgy éreztem, hogy kész vagyok. Annyira elfáradtam, hogy ténylegesen szinten tartottam a létemet. A saját gyerekeim is ennek látták kárát. 
 
Így persze eléggé elmaradtam az olvasással. Persze, mindig van aktuális könyv az ágyam mellett, és olvasom is őket, de valahogy nem  haladok. Lassan.
 
De van nekem egy fantasztikus kolléganőm, aki Katának az osztályfőnöke, és ő tanítja a magyart is neki. Ő is olyan, mint én, hogy szereti, ha a gyerekek is olvasottak, vagy ilyesmi, ezért mindig kiválaszt egy könyvet, és minden magyar óra előtt egy-egy fejezetet, részt felolvas az adott könyvből. 
 
Ez volt az egyik könyv, amit elolvasott. 
Nem ismertem ezt a könyvet, és igyekszem nyitott lenni az ifjúsági irodalomra. Én is sokat olvastam annak idején a gyerekeimnek. Bár már elég nagyok, nem adom fel abbéli szándékaimat, hogy ezt folytassam. :)

A képet az internetről szedtem le, mint látszik, a Jófogásról. :)
Könyvtárban is biztos megtalálható 
 
Nagyon vicces számomra az, hogy a könyv magyar címe Bradley, az osztály réme, míg az eredeti cím: There's a Boy in the Girls' Bathroom. :)
Ez egy gyermekregény, amit Louis Sachar írt. Az eredeti angol kiadás először 1987-ben jelent meg a Yearling kiadónál, továbbá finn, francia, japán, katalán, litván, magyar, német, olasz, orosz, perzsa, spanyol és thai nyelven is megjelent. Magyarul először 2001-ben jelent meg. A Gózon Gyula Kamaraszínház 2015. február 17-én mutatta be az A szörnyeteg – Színházi feljegyzések Bradley, az osztály réme című regény kapcsán című előadást.
 
Tartalom: 

A történet egy kisfiúról, Bradleyről szól, aki a legidősebb és legerősebb az ötödik osztályban, mert évet ismételt. Nem szeretik az osztálytársai, se a tanárok, de jön az iskolába egy nevelőtanár, Carla, aki elhatározza, hogy segít rajta és a végén meg fogják szeretni Bradleyt.

 Bradley Chalker a legidősebb az ötödik osztályban. És a legerősebb. Ez még nem lenne baj, de kötekedik, verekszik - a lányokat sem kíméli - s persze a tanulásban sem jeleskedik. Helye a leghátsó sorban olyan, mint egy sziget: előtte, mellette nem ül senki. Tanárai szerint "komoly viselkedési zavarokkal küzd", s mi tagadás, ők sem rajonganak érte. Érkezik azonban egy nevelőtanár, aki megkedveli. Azt állítja, Bradleyről, hogy érzékeny, jószívű gyerek, mi több, szívesen hallgatja fiú kitalált történeteit is, melyeket az iskolában mindaddig csak mint elképesztő hazugságokat emlegettek. Carla, az új nevelőtanár számára nem kétséges, hogy Bradley meg tud változni, ha van elég mersze hozzá. 

Kiállja-e Bradley ezt a kemény próbát? Erről ad számot ez a fordulatos, humoros, a gyerekek és az iskola világának közeli ismeretéről tanúskodó könyv, az író egyik legismertebb regénye. Tizenkilenc díjat nyert Amerika-szerte, melyeket fiatal olvasók szavazata alapján ítélnek oda.
 

Idézetek:

A tanár gyakran többet tanul a diákjától, mint a diák a tanárától.

Úgy lehet a legjobban barátságot építeni, ha nyíltan elmondjuk a másiknak, mit gondolunk, mit érzünk. Ahogy most mi ketten csináljuk. Őszinték vagyunk egymáshoz, ezért barátok vagyunk.

Szeretem a rendetlenséget. Szerintem az olyan szoba, ahol mindig rend van, unalmas, nyomasztó.

Minden könyv más, pedig mindegyikben ugyanazok a szavak vannak. Csak más sorrendben. (...) Az írók azt a néhány betűt rakosgatják ide-oda, mégis rengeteg mindent el tudnak mondani! (...) Azt gondolná az ember, hogy egy idő után már nem is tudnak új sorrendet kitalálni.

 Fantasztikus!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése