2024. április 12., péntek

Minden nap ünnep! - 04.12.

 Az űrhajózás napja – április 12.


Az űrhajózás napját minden évben április 12-én tartják meg Oroszországban és a volt Szovjetunió más országaiban. Ezen az ünnepen az 1961. április 12-i első személyzetes űrrepülésre emlékezünk Jurij Gagarin orosz szovjet űrhajóssal a fedélzetén. Így a Szovjetunió lett az első olyan ország, amely személyzettel rendelkező repülőt küldött az űrbe, Gagarin pedig az első ember, aki megkerülte a bolygót. Ez nemzeti hős státuszba emelte, mivel országa „a Szovjetunió hőse” címet adományozta neki. 1962. április 9-én a Szovjetunió április 12-ét az űrhajózás napjává nyilvánította.
1961. április 12-én a Szovjetunió történelmet írt azzal, hogy az első ország volt, amely személyzettel rendelkező repülőt küldött az űrbe. A Vostok 1 űrszonda fedélzetén Jurij Alekszejevics Gagarin űrhajós volt az első ember, aki megkerülte a bolygót, 108 percet töltött a világűrben. Ez az eredmény új korszakot nyitott az űrkutatásban, és a szovjet űrprogram diadalaként értékelték. A repülés során Gagarinnak csak a következő szavakat tulajdonították: „A repülés normálisan halad; Jól vagyok." Történelmi repülése után Gagarin híresség és hős státuszává emelkedett.
A nagy újságok világszerte közölték életrajzát és repülésének egyéb részleteit. Miután magas rangú tisztviselőkből álló motoros kíséretében elkísérték a Kremlbe, Nyikita Hruscsov a „Szovjetunió hőse” címet adományozta neki, ami a legmagasabb szovjet kitüntetés, amelyet el lehet érni. A további kitüntetések közé tartozott a „Lenin-rend”, „A Szovjetunió Érdemes sportmestere”, „A szocialista munka hőse Csehszlovákiában”, „Konstantin Ciolkovszkij-aranyérem” és „az U.S.S.R. pilóta-kozmonautája”.
1962. április 9-én a Szovjetunió megalapította az űrhajózás napját. Miután 1962-ben a Szovjetunió helyettese lett, 1963. november 6-án a Szovjet Fegyveres Erők ezredesévé léptették elő. 2011. április 7-én, a monumentális repülés 50. évfordulója alkalmából az Egyesült Nemzetek Tábornoka A közgyűlés április 12-ét az emberi űrrepülés nemzetközi napjává nyilvánította. A Jurij éjszakájaként is ismert World Space Partyt 2001 óta világszerte április 12-én ünneplik.
Az oroszországi kozmonautika napján a résztvevők Koroljov városában, Gagarin szobránál gyűlnek össze. Innen meglátogatják sírját, amely a Kreml falának nekropoliszában található. Ezt követően a Cosmonauts Alley-ba költöznek, és végül a felvonulás a Novogyevicsi temető meglátogatásával zárul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése