2024. április 29., hétfő

Minden nap ünnep! - 04.29.

Fák napja – április 29.


Nem is választhattam volna ma mást, hiszen én magam is Fa mániás vagyok. Szeretem a fákat. Nézni, fotózni. Csodálatosak!

Kolumbiában minden év április 29-én tartják a fák napját, és a kolumbiaiak fák ültetésével ünneplik az ünnepet. A világ országaiban az Arbor Day-ként ünneplik, ez a hagyomány több száz éves múltra tekint vissza, egészen 1594-ig, a spanyol Mondoñedo faluban. Ez a falu volt a történelem első dokumentált lugasültetvény-fesztiváljának helyszíne.

Az Arbor Day modern hagyományának első példája szintén Spanyolországban, Villanueva de la Sierra kis falujában történt 1805-ben. Ez a kezdetben spanyol hagyomány hamarosan elterjedt az egész világon. Az Egyesült Államokban az első Arbor Day-t például a nebraskai Lincolnban tartották 1872. április 10-én, a Nebraska State Board of Agriculture éves ülésén. Azon a napon több mint egymillió fát ültettek el az államban. Az Arbor Day hamarosan más országokban is elterjedt, mint Japán, Kanada, Ausztrália és Kolumbia.

Kolumbiában inkább a fák napjaként ünneplik, ez az ünnep különleges a kolumbiaiak számára az ország akut környezeti problémái miatt. Világszerte több mint 50 ország ünnepli most az Arbor Day-t, amelynek küldetése az erdőirtás és az ebből eredő klímaváltozás elleni küzdelem.

Az Arbor Day Alapítvány immár több mint fél évszázada szervezi és segíti az Arbor Day megtartását, ésszerűsítését, fejlesztését és ösztönzését. Az 1972-ben alakult A.D.F. egész évben azon dolgozik, hogy segítse a faültetés küldetését szerte a világon: együttműködött szervezetekkel, hogy segítsen fenntartani a biológiai sokféleséget a városokban, megakadályozza az erdőirtást, és segítse a sérült fák helyreállítását. Azok az egyének, közösségek és szervezetek, akik ezt az ügyet kívánják előmozdítani, csatlakozhatnak az A.D.F. küldetésében tagsági programjai, adománygyűjtései és közösségi fa-helyreállítási tervei révén. A szervezetnek való adományozás egész évben elérhető, nem csak az Arbor Day-en vagy annak környékén.
Ünnepeld te is ezt a napot, és ültess egy fát!
#mindennapünnep

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése