2024. június 23., vasárnap

Az írógépek nemzeti napja – június 23.

 Az írógépek nemzeti napja – június 23.

A mai nap sem volt nehéz a választás. Gyermek korom óta rajongok az írógépekért, ezért is választottam a gyors-és gépírás szakmát. Mai napig oda vagyok a régi írógépekért! 
 
Június 23-án van az írógépek nemzeti napja, és ezt a napot az írott szó ünneplésére használjuk! Az írógépeknek komoly története van. Még ha nem is olyan népszerűek, mint megbízható laptoptársaink, szórakoztató és résszerű módja az agy gyakorlásának.
 
Sokak számára az írógépek a múlt maradványai. Az igazat megvallva, az első írógép szabadalmát csak 1829-ben adták ki. Már akkor is az első írógépet, ahogyan ma ismerjük, csak 1867-ben építették meg Milwaukee közelében.
Az írógépek csúcspontjukon elengedhetetlenek voltak, és néha az egyetlen módja annak, hogy a könyveket, cikkeket és kéziratokat gondosan gépeljék. Bár a 20. században kimentek a divatból, a hipszter kultúra térnyerése ismét népszerűvé tette a fiatalok körében.
 
Még most is sok híres író használ írógépet alkotói folyamatainak csiszolására. Például George R. R. Martin, Quintin Tarantino és Jhumpa Lahiri mind jól ismert írógépvédők. Nem is beszélve Janikovszky Éva írónőről, aki fantasztikus regényeit Mercedes nevű írógépén alkotta. 
 
Noha az írógép szükségszerűsége és érdeklődése tekintetében már jóval túl van virágkorán, napjainkban az írógépek restaurálása egy szűk, mégis sikeres iparág. Nemrég egy világoskék Olivetti Lettera 32 több mint 254 000 dollárért kelt el.

1 megjegyzés:

  1. Erről a napról sem hallottam eddig. Jó pár évig vertem az ehhez hasonló billentyűt, talán ilyen volt az is amin tanultam a gépelést! Gimiben technika óránk volt gyors és gépírás választásom a gépírásra esett. Jó döntésnek bizonyult mert ez lett a munkám végül.

    VálaszTörlés