2024. június 27., csütörtök

Országos Hagymanap – június 27.

Országos Hagymanap – június 27.

Hagyma nagyhatalom vagyunk. Mégis a hagymafogyasztásunk harmada importra épül. Viszont a makói hagyma Hungarikum!
Nem is beszélve Kabos Gyula örök klasszikus mondatáról: "Hagymát is hagymával eszem..."
Én nagy hagymarajongó vagyok. 
 
A gazdák hagymák millióit gyűjtik össze. A boltok polcai felé tartanak, hogy a családokat friss, tápláló, ízletes erővel látják el az étkezés javításához és a szervezet immunitásának erősítéséhez. A hagymának számos előnye van, például az ételek változatos ízesítésével. A legújabb kutatások szerint a hagyma fogyasztása segít a szervezetnek a vastagbélrák és a mellrák, valamint a szívbetegségek és a cukorbetegség elleni küzdelemben is
.
Az Országos Hagymanap a Nemzeti Hagyma Szövetség 1913-as megalakulására emlékezik. Az Országos Hagyma Szövetség 2022. júniusában megalapította az Országos Hagymanapot a szervezet fennállásának 53. évfordulója alkalmából. Hivatalosan 1913. június 27-én jegyezték be Ohio államban, és csaknem 500 hagymatermesztőt, szállítmányozót, csomagolót és szövetséges tagot képviselnek az Egyesült Államokban.
 
A hagyma a világ egyik legrégebben termesztett zöldsége, Közép-Ázsiából származik, és az egész világon elterjedt. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a hagymát már legalább 5000 éve termesztik. A hagymát valószínűleg évezredek óta fogyasztották, és a világ minden táján egyszerre termesztették, mivel vadon nőtt különböző helyeken.
 
A hagymára támaszkodunk sós ételeink ízének javításában, akár édes, fehér, vörös vagy egyre népszerűbb sárgahagymát használunk. Kiegészítik a zöldségeket, húsokat és salátákat, így a sokoldalú hagyma kulináris erőművé válik. Ez a szükséges fűszer a sóval és borssal együtt, akár tojáshoz adjuk, akár pácoljuk. Míg a hagyma alacsony kalóriatartalmú, magas C-vitaminban és antioxidánsokban is gazdag, és növelheti az élelmi rost és a B6-vitamin bevitelét. Ellentétben sok más alacsony kalóriatartalmú összetevővel, a hagyma magas tápanyagtartalommal rendelkezik, anélkül, hogy az ízét veszélyeztetné. És nem számít, mit teszel vele; pácolt vagy nyers, karamellizált, pirított vagy pürésített – a hagyma sok ízt ad az ételnek. A rengeteg fajta közül választható hagyma számos lehetőséget kínál az előnyök kihasználására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése