2024. június 4., kedd

Nemzeti sajtnap – június 4.

 Nemzeti sajtnap – június 4.

Június 4-e a sajt nemzeti napja. Nem tévesztendő össze más népszerű sajtokkal kapcsolatos ünnepekkel, mint például a grillsajt napja, a sajttorta napja vagy a mac and sajt napja. Ez a nap a tejtermékek királynője, a nagy sajt tisztelete.

A sajtkészítés ősi, egyesek szerint szent mesterség. Valójában annyira ősi, hogy megelőzi a feljegyzett történelmet. A feltételezések szerint a sajtkészítés varázsa valahol i.e. 8000 körül kezdődött, röviddel az állatok háziasítása után. A régészeti ásatások során sajtra bukkantak szerte a világon, beleértve a tejzsírmolekulákkal bevont szűrőket Kuyaviában (Lengyelország) i.e. 5500 körül, Egyiptomban i.e. 2000-ből származó falfestményeket, és a kínai Hszincsiangban egy tartósított sajt műtárgyat, amelyet több mint 3000 évesnek tartanak. 
 
A legnépszerűbb sajt (nyilvánvalóan) a mozzarella. Ezt a finom és pizzafeltétet tartalmazó sajtot először Nápoly közelében hozták létre vízibivalyok gazdag tejéből. Akkoriban ritkán hagyta el Nápoly melletti otthonát, mivel pasztőrözött tejből készült, és a hűtés hiánya miatt nagyon rövid volt az eltarthatósága. Ahogy a sajttechnológia és a hűtőrendszerek is fejlődtek, ez az ízletes sajt elhagyta Olaszország déli régióját, és bejárta a világot. Az alacsony nedvességtartalmú mozzarella nedvességtartalma kevesebb, mint 50%, míg a magas nedvességtartalom 52% feletti. Az alacsony nedvességtartalom kifejezetten szállításra és tömeggyártásra készült, mivel a nedvesség hiánya hosszabb eltarthatóságot biztosít. Ma már minden kontinensen megtalálhatóak a sajtos ételek sósan, édesen, olvasztott, rántva, sőt fagylaltba hűtve is. Ez a háztartási alapanyag több ezer év után is kielégít minden vágyat.
 
Neked mi a kedvenc sajtod?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése