2024. június 18., kedd

Országos Horgásznap – június 18

. Országos Horgásznap – június 18

Én nem fogyasztok halat, és ideges leszek, amikor a parton kell várni arra, hogy kapás legyen, de tudom, hogy valakinek ez fontos, ezért rájuk gondoltam ma!

Az évente június 18-án megtartott Nemzeti Horgásznap nagyszerű nap arra, hogy a napi rutinból időt szakíts egy patak, tó vagy tavacska megtalálására, kidobd a zsinórt és kifog egy-két (vagy tíz) halat. A horgászat sokak szabadidős elfoglaltsága, és ha szerencséd van, hazavihetsz egy friss fogást.
 
A történelem előtti időkben a halászat nem szabadidős tevékenység, hanem táplálékforrás volt az emberek számára. Így az ókorban kereskedelmi tevékenységgé vált. Ezek a kövületek arra utalnak, hogy az első halászok, akik általában kézzel fogtak halat. Hasonlóképpen, a több ezer éves hagyományok és mítoszok is azt mutatják, hogy a halászat ünnepelt tevékenység volt.
 
Évezredekkel később, i.e. 3500-ban az egyiptomiak lándzsákat, hálókat, zsinórokat és botokat kezdtek használni a Nílusból származó halak kifogására. Hasonlóképpen, a rómaiak jelentős halfogyasztók és -kereskedők voltak a Földközi-tenger medencéjében; hálóval halásztak és tartósított halat, amelyet nem fogyasztottak el azonnal. Évszázadokkal később, a középkorban Európában, mivel a feudális urak birtokolták a folyókat és tavakat, szabályozták és engedélyezték a folyami halászatot a vallási közösségekben élők számára.
 
A 11. század közepétől azonban megindult az innováció, és így a tavak építésével megindult a haltenyésztés. Később, a 15. században, amikor a hajóterveket módosították, a mélytengeri halászat és halkereskedelem bővült. A halászok tovább mentek a tengerhez halat fogni. A halászat azonban csak az első vonóhálós halászhajók 17. századi megjelenése, majd a 19. századi gőzerő hasznosítása után vált milliárd dolláros iparággá és ünnepelt időtöltéssé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése