2024. június 13., csütörtök

Minden nap ünnep! - 06.13.

 Országos Gyomláld meg a kerted napja – június 13.

 

Minden évben június 13-án tartják a nemzeti gyomlálás napját. Minden jó kertész tudja, hogy a gyomlálás ugyanolyan nélkülözhetetlen a kertészkedéshez, mint a növények öntözése vagy a talaj műtrágyával való dúsítása. A gyomok nagyon gyorsan növekszenek, és ha figyelmetlen vagy, akár tápanyagtól és helytől is megfoszthatják a többi növényt. Jó és fontos a rendszeres gyomlálás, mert ha a kertet huzamosabb ideig felügyelet nélkül hagyjuk, az túlterheltté válhat. 
 
A kertészkedés sokunk számára szórakoztató, pihentető hobbi. Míg egyesek a virágoskerteket részesítik előnyben, mások szívesen gondozzák a konyhakertet. A kertek nem csak a gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek és virágok kész forrásai, de a növényekkel töltött idő a hangulatot is feldobhatja. A kertészkedést kedvelők jobban felkészültek a stressz és más negatív érzelmek kezelésére is. Bár a gyomlálás a kertészkedés egyik legmegterhelőbb aspektusa, elengedhetetlen a gyomnövények rendszeres eltávolítása, hogy a növények egészségesek maradjanak. A gyomlálás történhet kézzel vagy mechanikusan, kaszával. A kertben leggyakrabban előforduló gyomnövények közé tartozik a pitypang, a lóhere, a tökfű és a százszorszép.
 
A kertészkedés nemcsak hobbi, hanem a kreativitás és a kulturális büszkeség kifejezése is. Sok híres kert a természet és a művészet bemutatója, és akár a társadalmi státuszt vagy a nemzeti büszkeséget is szimbolizálhatja. Szinte minden kultúra ősidők óta tervezett és fektetett be magán- és nyilvános kertekbe. A császároktól a várostervezőkig a mecénások mindig is nagy kertek építését ösztönözték a város szépítésére. Valójában néhány kertet olyan csodálatosan építettek fel, hogy a kulturális örökség státuszává emelték őket, és kötelező turisztikai célpontokká emelték őket. Szintén nem ritka, hogy évszázados kertekben medencéket, templomokat és mauzóleumokat találunk. A modern kertekben gyakran találhatók pavilonok, faiskolák és padok. Néha egy kert esküvők és bulik helyszíne is lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése