2024. június 30., vasárnap

Faháznap – június 30.

 

Faháznap – június 30.

A faházak napját minden évben június utolsó vasárnapján tartják, idén június 30-án. A faház egy kis rönképület, néhány szobával és áram nélkül. Manapság egy kabinos ház említése egy kellemes, csendes nyaralás képét kelti, távol az autók, a forgalom és a számítógépek világától. A faházaknak hosszú története van Amerikában, és ma is ünnepelik. 
 
De szerintem bárhol, bárki szívesen elmenne 1-2 napra egy faházba pihenni. 
 
A faházak egészen a középkorig nyúlnak vissza Skandináviában és Kelet-Európában, ahol magas, egyenes fák könnyen beszerezhetők voltak. A középkori faházat ingóháznak nevezték, és ingó vagyonnak tekintették. A költöző falusiak szétszedték otthonaikat úgy, hogy szétszedték, rönkönként, majd új helyre szállították összeszerelés céljából.
A történészek szerint az első amerikai földön épült faházak 1640 körül egy svéd gyarmatban voltak. Az idő múlásával az amerikaiak továbbra is rönkházakat építettek. Ezek a házak szilárdak és tartósak voltak, megvédték a lakókat a hideg és zord időjárástól.
 
A 19. században a faház Amerikában politikai szimbólummá vált, jelezve az alázatos kezdeteket és olyasmit, ami a hétköznapi emberek körében rezonált. Körülbelül hét amerikai elnök született faházban, köztük a híres Abraham Lincoln. A faház politikai jelképévé tételének ötletét először 1840-ben egy William Henry Harrison elnökjelölt alkalmazta, annak ellenére, hogy Harrison nem ilyen házban született. Ez trenddé vált, mivel más politikai jelöltek felismerték promóciós értékét, és továbbra is kampányaik szimbólumaként használták a koncepciót.
 
A Log Cabin Day-t a Log Cabin Society és a Bad Axe Historical Society alapította 1986-ban Michigan államban. A napot azért hozták hivatalossá, hogy elősegítsék a faházak megőrzését, valamint elősegítsék az élettel kapcsolatos tudatosságot és oktatást abban a korszakban, amikor Amerikában a faházak mindennaposak voltak. Az emberek minden évben kimennek, hogy segítsenek megőrizni a történelmi faházakat a jövő számára, és megőrizni azokat a tárgyakat és emlékeket, amelyek annyira fontossá teszik őket. A természettel való kapcsolatuk hozzájárul tartós népszerűségükhöz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése