2024. június 17., hétfő

Globális Szemetes ember nap - június 17.

 


A Globális Szemetesember-nap június 17-én a világ szemetes embere és nője előtt tiszteleg. A szemétgyűjtéstől kezdve a teljes ártalmatlanítási folyamaton keresztül a szemétgyűjtők minden nap könyörtelenül nyújtják szolgáltatásaikat a világnak. Már egy napos késés is a szemétszállítással kellemetlenségeket és betegségek terjedésének veszélyét okozhatja. Így a szemétgyűjtők és a hozzájuk tartozó higiéniai dolgozók nagy szolgálatot tesznek a társadalomnak azzal, hogy nap mint nap egészségesen és tisztán tartják. A nap rávilágít a munka veszélyeire is, mivel a szemétgyűjtést és -elhelyezést a világ egyik legveszélyesebb munkájaként tartják számon olyan dolgok miatt, mint a szagok, vegyszerek és a törött üveg belélegzése. Mindezek súlyos következményekkel járhatnak.

A Globális Szemetes Napot 2011-ben indította el John Arwood. Arwood amerikai üzletember, a JDA cég vezérigazgatója, amely szemétszállításra és bontásra szakosodott. Gyermekkorában Arwood lelkes újrahasznosító volt, aki apjával együtt gyűjtötte a palackokat és az általános hulladékot, hogy csökkentse a környezetre nehezedő hulladékterhelést. 1997-ben Arwood felismerte az internetben rejlő lehetőségeket az üzleti világ számára, és így elindította cége weboldalát. Vállalkozása lassan és folyamatosan nőtt az egész országban. Arwood azonban hamar rájött, hogy a szemétszállítással foglalkozó személyzetét alulértékeli a közösség. Ezért 2011-ben elindította a Globális Szemetes Napot, és onnantól kezdve az emberek megbecsüléssel és elismeréssel árasztják el a szemétszállító közösséget. A Global Garbage Man minden szemétgyűjtőt ünnepel, nemre való tekintet nélkül, mivel a „férfi” az „ember” rövidítése.
 
Arwood tovább terjesztette a Globális Szemetes Napot a Hulladék és Újrahasznosítás Munkavállalók Hétjére, hogy bevonja a szemetes dolgozók közösségét. A kezdetek óta a nap és a hét számos kitüntetést és kiáltványt gyűjtött össze Amerika államfőitől és fontos politikai szereplőitől. A megbecsülés mellett a nap célja, hogy felhívja a figyelmet a munka veszélyeire. A szemétgyűjtők és a hulladékgyűjtők megbetegszenek az egészségtelen szagok és vegyszerek miatt, amelyeknek ki vannak téve. Mindig fennáll annak a veszélye, hogy megvágják magukat a törött üvegedényeken vagy más éles tárgyakon, vagy betegségek áldozatává válnak munkájuk egészségtelensége miatt. Sok szemétszedő – férfiak és nők egyaránt – kórházba kerülnek munkahelyükön elszenvedett sérülései miatt, amelyek a legjobb esetben sérüléseket, a legrosszabb esetben pedig súlyos fogyatékosságot vagy halált okoztak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése