2024. június 26., szerda

Nemzeti Kenu Nap – június 26.

 Nemzeti Kenu Nap – június 26.

 


A Kenu Nemzeti Napját minden évben június 26-án tartják. A kenuzás egyszerre sport és szabadidős tevékenység – olyan, amely pihentető és jót tesz a környezetnek. Ahol víz van, ott kenusok is vannak. A Nemzeti Kenu Napon ezrek keresik fel kedvenc vízi útjaikat, fedezik fel tavaikat és folyóikat, vagy vesznek részt versenyvízi rendezvényeken. A kajak-kenu egy szórakoztató tevékenység, amely könnyen megtanulható, és barátságos a különböző korcsoportok számára. Ez is egy alacsony hatású edzésforma, így az egészségednek is jót tesz.

A kenuk évezredek óta léteznek, és különböző kultúrák és civilizációk használták őket az idők során. A létező legrégebbi kenu i.e. 8000-ből származik. Kézzel faragták ki alapvető kovakő szerszámokkal egy fenyő kivájt törzséből. A kenuk megelőzték az európaiak érkezését az amerikai kontinensre. Széles körben használták szállítási módként, élelmiszer-fogásként, árucikkekkel kereskedni, sőt hadviselésben is.

Az amerikai őslakosok nyírfakéregből készült kenukat használtak, erős gyökerű facsíkokat kötöztek össze, majd a szivárgás elkerülése érdekében szurokkal lezárták. Kr.e. 3500-ban a dél-amerikai kenuk kialakítása egyszerűbb volt, de mégis hatékony. Vájt rönkökből készítették csónakjaikat, melyeket hővel kitágítottak és mindkét végén kihegyeztek. Ettől gyorsabban vágtak át a vízen. Kr.e. 1500 körül. A polinéziaknak nagyon kidolgozott, színes kenuik voltak vitorlákkal és keresztgerendákkal. Sokkal nagyobbak és masszívabbak voltak, mint a hagyományos kenuk, mivel céljuk az óceáni utazás volt.

A 19. századra a kenuk építésének technikája és technológiája az európaiakkal folytatott évszázados interakciónak köszönhetően fejlődött. A kenuzás ennek hatására vált népszerű tevékenységgé a nyugati világban. Egy olyan világban, amikor léteztek hajók és vasutak, nem volt szükség kenuk tengeri szállításra. Ehelyett az európaiak rekreációs és sportcélokra használták őket. John MacGregor angol felfedező, aki népszerűsítette a kenuzást az Egyesült Államokban és Európában, 1866-ban létrehozta a Londoni Királyi Kenu Klubot. Ezt követte az 1880-ban megalakult „American Canoe Association”. 1946-ban megalakult a Nemzetközi Kenu Szövetség. a nemzeti kenu szervezetek ernyőtestületeként működik világszerte.
#mindennapünnep

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése