2024. június 6., csütörtök

Barlangok és karszt napja – június 6.

Barlangok és karszt napja – június 6.

A barlangok és karsztok napja, amelyet június 6-án ünnepelnek, fokozatosan jelentős eseménnyé válik, és ennek jó oka van. A barlang- és karszttájak értéke és hatása a Föld egészének genetikai összetételére teljesen elképesztő, ahogy a barlangászok szerte a világon felfedezik ezeket a csodálatos és gyönyörű földalatti helyeket. De sokkal többről van szó, mint amilyennek látszik.

A barlangok és karsztok fenntartják a természetes sokféleséget a föld felett és alatt egyaránt, és a bolygó legösszetettebb és legegyedibb ökoszisztémáinak adnak otthont. A víz állandó áramlása az alapkőzeten keresztül karsztot hoz létre. Ennek eredményeként süllyedő patakok, barlangok, források és egyéb egyedi elemek képződnek, amelyek érdekessé, csodálatossá teszik a barlangokat.
 
Magyarországon a természetvédelmi törvény értelmében minden barlang "ex lege" védett természeti érték (azaz az újonnan felfedezett barlangok is automatikusan védettek). Ezért az új felfedezéseket haladéktalanul jelenteni kell a természetvédelmi hatóságnak.
 
Az Egyesült Államokban található a világ tíz leghosszabb barlangja közül négy, és a karsztvíztartó rétegek adják az ország ivóvizének 40 százalékát, így a Nemzeti Barlangok és a Karszt Napja felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs. Az országban több mint 90 barlang látható, amelyek közül néhány tele van közel 10 000 éves kőeszközökkel és lövedékekkel. Nem beszélve a némelyikükben talált őskori állatok csontjairól és kövületeiről. Az Egyesült Államokban található a világ leghosszabb barlangrendszere is, a Mammoth Cave.
Azt mondják, hogy 1797-ben John Houchin vagy testvére, Francis Houchin által vezetett vadászút vezette az európaiakat arra, hogy először fedezzék fel a Mamut-barlangot.
 
Az 1812-es háború idején a Mamut-barlangban puskapor előállítására használt salétrombányászat és a Bedeilhac-barlang második világháborús hangárja francia és német repülőgépek számára a barlangok kortársabb történelemformáló szerepének példája.
 
Magyarországon 2023 szeptemberében összesen 4173 barlangot tartottak számon a barlangnyilvántartásban. Ezeknek összhosszúsága meghaladta a 270 kilométert. A magyar barlangok közül 2620-nak a hossza még a 10 métert sem éri el. 229 barlang 100 méternél hosszabb, és csupán 35 olyan van, amelynek hosszúsága meghaladja az 1 kilométert.
 
Mivel a technológia felgyorsította a barlangok feltárását az Egyesült Államokban, a Nemzeti Barlangász Szövetség 2017. június 6-át a Nemzeti Barlangok és Karszt Napjává nyilvánította.
 
Világszerte barlangok százai állnak nyitva a turisták előtt, amelyek közül sok az UNESCO Világörökség része vagy a Globális Geoparkok része. Évente hozzávetőleg 150 millió turista keresi fel a barlangokat, ami létfontosságú támogatást nyújt számos nemzetgazdaság számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése