2024. június 2., vasárnap

Országos Rocky Road Day – június 2

 Országos Rocky Road Day – június 2.

 A National Rocky Road Day-t minden év június 2-án ünneplik nagy örömmel és hévvel. Ezen a napon a fagylalt és a desszert ikonikus ízére emlékezünk. Ezt az ízt nem csak az Egyesült Államokban és Ausztráliában értékesítik, hanem olyan országokban is, mint India, Kína, Japán, Dél-Afrika és még sok más.

A sziklás úti desszertet először Ausztráliában hozták létre 1853-ban. Sok vállalkozó vitte el ezeket az Európából érkező hosszú út miatt megromlott édesipari termékeket, és nagyon ügyesen keverte össze a helyben kapható dióval. Ezenkívül kevés gyenge minőségű csokoládét adtak hozzá, majd megpróbálták visszaszerezni ahelyett, hogy kidobták volna. Valójában zseniális volt.
 
A nevet arra a sziklás útra használták, amelyet az utazók az aranymezők eléréséhez használtak. Mivel a desszert egy meglehetősen rögös útnak tűnt, tele sziklákkal és kátyúkkal, a név ragadt.
 
Évekkel ezután a desszertből fagylaltot csináltak – a rocky road fagylaltot. William Dreyer találta fel 1929-ben Oaklandben. Ő készített egy fagylaltot, amely ugyanazokból az összetevőkből állt, mint az eredeti desszert. Azért hozták létre, hogy felvidítsa azoknak az embereknek a hangulatát, akiket súlyosan érintett a Wall Street összeomlása és az azt követő nagy gazdasági világválság az 1930-as években. A fagylalt nevét azért kapta, hogy mosolyt csaljon az emberek arcára. Akkoriban ehhez a finomsághoz a szlogen a következő volt: „Oszd meg a gombócot, oszd meg a mosolyt”.
 
A Rocky road fagylalt ideális esetben csokoládé ízű fagylalt. Az évek során a fagylaltnak számos változata született, amelyek távol álltak az eredeti íztől. A rocky road hagyományos ízét egészben vagy kockára vágott mályvacukor, dió és természetesen csokoládéfagylalt alkotja. De azt kevesen tudnák, hogy a sziklás úti fagylalt eredeti változatában nem voltak csokidarabkák.
 
William Dreyer még 1929-ben úgy döntött, hogy darabokra vágja a diót és a mályvacukrot. Ezeket keverte a fagylaltjába, ami csokis ízű volt. Még abban az évben, amikor a tőzsde összeomlott, az íz neve „sziklás út” lett, hogy legyen mosolyognivalója az embereknek.

2 megjegyzés: