2024. június 12., szerda

Minden nap ünnep! - 06.12.

 

Superman nap – június 12.
A Superman-napot minden év június 12-én ünneplik. A nap célja az ikonikus kriptoni és a közel 90 éves történetek ünneplése, amelyekben ő is részese volt. A Superman Day-t 2013-ban alapította a D.C. Entertainment. A napot eredetileg „Az acélember napja”-nak hívták, és a képregénykereskedők – a D.C.-vel együttműködve – az „All-Star Superman #1 Special Edition” ingyenes példányainak kiosztásával ünnepelték. A nap folytatása a következő években, a névváltoztatással együtt úgy tűnt, szervesen megtörtént.

A haldokló Krypton bolygón Kal-El néven született Supermant 1933-ban Jerry Siegel és Joe Shuster írta először egy képregény lapjára. A karaktere lassan fejlődött, és 1938. április 18-án jelent meg először az általunk ismert karakterként az „Action Comics #1” c.
 
Kal-El születési szülei, Jor-El és Lara küldték a Földre szülőbolygójáról, hogy megmentsék fiukat a bolygó közelgő pusztulásától. Clark Kent néven nevelték fel a Földön örökbefogadó szülei, Martha és Jonathan Kent a kansasi Smallville-ből. Ahogy nőtt fel, Clark és szülei felfedezték emberfeletti képességeit, többek között a szupererőt, a lézerlátást, a röntgenlátást, a repülést és a sebezhetetlenséget. A Clark és alteregója, Superman közötti dichotómia fő feszültségforrásként hat Superman történetében, mivel Clark riporteri munkájával és tevékenységével a remény szimbólumaként zsonglőrködik.
 
Superman megalkotása óta a remény jelzőfénye a Föld népe számára – hajthatatlan kedvessége és eltökéltsége, hogy segítsen az embereknek, talán az egyik legismertebb jellemzője személyiségének. Superman a jóindulat, az önzetlenség és a bátorság szinonimája.
 
Az évek során Superman különféle médiaformátumokban jelent meg – képregényekben, újságképregényekben, rajzfilmekben, filmekben, videojátékokban stb. A karaktert olyan színészek alakították és hangoztatták, mint Henry Cavill, Bud Collyer, Kirk Alyn és Többek között Brandon Routh.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése