2024. június 21., péntek

Arizona nemzeti napja – június 21.

Arizona nemzeti napja – június 21.

 
Ezt a napot a legjobb barátnőm miatt választottam, aki Arizonában él. ❤️

A Nemzetközi Arizona Nap egy ünnep, amelyet minden év június 21-én tartanak, ahol a helyiek esküsznek, hogy az időjárás elviselhető, és a sok napsütéses nap színesíti életüket. Ez az Egyesült Államok déli részén, Kaliforniától keletre és Utahtól délre fekvő állam nagyon száraz és forró. Négy különböző sivataggal rendelkezik, amelyek mindegyike eltérő klímával rendelkezik. Arizonában volt arany-, ezüst- és rézláz. Változatos népeivel, hosszú történelmével és száraz éghajlatával ez az egyedülálló állam nagy szerepet játszott Mexikó és az Egyesült Államok történetében.
 
A korábban Új-Mexikó területéhez tartozó Arizonát eredetileg spanyol és mexikói területekből faragták. Később a Mexikó és Amerika közötti háborúban átengedték az Egyesült Államoknak. Következésképpen a terület egy része elszakadt, és az Amerikai Konföderációs Államok által létrehozott és elnevezett Arizona Területté vált. Az általa tapasztalt különféle elszakadások miatt törvényt írtak alá Arizona területének megszervezéséről. Ezt az új területet egyesítették a korábbi Új-Mexikói Terület részeivel, így létrejött az Egyesült Államok Arizona Területe. Arizona 1912. február 14-én kapta meg az államiságot, amivel az Egyesült Államok által felvett 48. állammá vált, és az Egyesült Államok 6. legnagyobb államává.
 
Az állam központi elhelyezkedésével és erőforrásaival Arizona gyorsan növekvő gazdaságot fejlesztett ki, és a 17. században a bányászattal a leglényegesebb gazdasági fellendülést tapasztalta. Ez drasztikus fordulatot vett a nagy gazdasági világválság idején. A nagy kanyonról híres, parkok és műemlékek hosszú listájáról, a gazdaság drasztikus fordulata fellendült, mivel a főbb úthálózatok megnyitották az államot a turisták és a felfedezők előtt. 
 
A turizmus gyorsan Arizona virágzó gazdaságának központjává vált.
Annak ellenére, hogy leghíresebb turisztikai látványossága a természet által formált mérföldkő, az ország a történelem és a kultúra egyedülálló és izgalmas keverékével rendelkezik, amely a mexikói és indián lakosság hatásaiból származik. Az arizonai nemzeti nap célja az állam természeti, kulturális és történelmi erőforrásainak megünneplése és megőrzése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése