2024. szeptember 11., szerda

A könyvtárak emléknapja – szeptember 11.

A könyvtárak emléknapja – szeptember 11.
A könyvtárak emléknapját minden évben szeptember 11-én ünneplik, hogy elismerjék a közkönyvtárak társadalmi jólétben betöltött szerepét. A nyilvános könyvtár egy olyan tanulási hely, ahol csekély összegű térítés ellenében bárki taggá válhat. A könyvtárak lehetővé teszik számunkra, hogy online információkhoz férhessünk hozzá, könyveket olvassunk és fedezzünk fel, jegyzeteket készítsünk, és közösségeket alakítsunk, amelyek a tanulásra és a tudásra összpontosítanak. A könyvtárak a tudás tárháza, és életkora és származása ellenére mindenki számára egyenlő tanulási lehetőségeket biztosítanak. A könyvtárak szintén döntő szerepet játszanak az olvasás szokásának kialakításában, és arra, hogy választ keressünk arra, amit nem tudunk.

Az ikertornyok elleni szörnyű támadások tizedik évfordulóján megbeszélések folytak arról, hogyan emlékezzünk az áldozatokra és tiszteljük emléküket. Nyilvánvalónak tűnt, hogy a legmegfelelőbb emlékmű egy nyilvános könyvtár építése a Világkereskedelmi Központ helyén. A könyvtárak a tudást és az ehhez a tudáshoz való egyenlő hozzáférést képviselik. Emellett kiállnak a szólásszabadság, a sokszínűség ünnepe, az örökség megőrzése és a jövő reménysége mellett is. A könyvtár mindent képvisel, ami szilárdan kiáll a terrorizmus, a gyűlölet, a fanatizmus és a fanatizmus ellen.
 
A könyvtárak a legrégibb idők óta társadalmi struktúránk részét képezik. Az első könyvtár Kr.e. 2600-ból származik. Azóta minden fontosabb civilizáció archívumokban vezeti a történelmét, amelyeket a könyvtárakban őriznek. A nagyhatalmú császárok és uralkodók könyvtárai az irodalom legünnepeltebb alkotásait adták nekünk.
 
A könyvtárak emlékének napját a kommunikáció elősegítésével, az állampolgári szerepvállalás előmozdításával, a megértés elősegítésével, az információhoz való szabad hozzáférés garantálásával ünneplik, és mindenkit szeretettel várnak a könyvtárakba, mint a szabadság és a félelem nélküliség szimbólumaként. A 2001. szeptember 11-i tragédia áldozataira emlékezve a Könyvtárak Emlékezés Napja a közkönyvtárak szerepét ünnepli a szabad társadalom megőrzésében. Számos közkönyvtár Amerika szerte ezen a napon 24 órán át nyitva tart – a nap éjfélkor kezdődik, és a következő éjfélkor bezár. A nap folyamán tevékenységek, megemlékezések és előadások zajlanak a könyvtárakban.

1 megjegyzés:

  1. Jó ez az emléknap. Ma már alig járnak a könyvtárba. Én is régen voltam. Előveszem a már olvasott könyveimet.

    VálaszTörlés