2024. szeptember 13., péntek

Nemzetközi csokoládénap – szeptember 13.

Nemzetközi csokoládénap – szeptember 13.

 Ugye nem lepődött meg senki, hogy ezt a napot választottam? Hiszen ez fontos ünnepnap!
🙂

Szeptember 13-án van a Nemzetközi Csokoládé Nap. Ünnepelj velem! Mintegy 4000 évvel ezelőtti debütálása után a csokoládé ma már mindenhol megtalálható. Akár az étcsokoládé, akár a fehér csokoládé, akár a forró csokoládé rajongója, tagadhatatlan ennek a gazdag finomságnak a dekadenciája!
 
A csokoládé története i.e. 450-ig vezethető vissza, és a mai Mexikóból, Mezo-Amerikából származik. A „csokoládé” szó a nahuatl „chocolatl” szóból származik, amely „forró víz” és az azték „xocoatl”, azaz „keserű víz” szóból származik. Körülbelül 4000 évvel ezelőtt az olmékok elkezdték a kakaóbabot csokoládéra finomítani, amelyet gyógyszerként és szokásos rituálék részeként használtak. Évszázadokkal később a csokoládé beolvadt a maja kultúrába, mint ital és fontos tranzakciók megkötése.
 
A kakaóbabot egykor olyan értékesnek tartották, hogy az aztékok fizetőeszközként használták, mivel azt hitték, hogy a bab az istenek ajándéka. Hatékonyságát annyira tisztelték, hogy a bennszülöttek a háborúra készülve itták.
A legenda szerint a csokoládé a 16. században került Spanyolországba Hernan Cortes, egy spanyol felfedező révén, aki amerikai útja során fedezte fel a kakaót. Ettől kezdve a csokoládé hamar elterjedt Európa más részein is.
 
A csokoládé előállításához szükséges időigényes folyamat drága csemegévé tette, amely a felső osztályra korlátozódott. 1828-ban azonban a csokoládéprést egy holland vegyész, van Houten találta fel, ezzel kiküszöbölve a problémát. A gép képes volt préselt kakaóbabot kipréselni, hogy megkapja a csokoládékészítéshez használt finom kakaóport. Ezzel nemcsak a csokoládét tette elérhetőbbé a hétköznapi ember, hanem a tömeggyártást is.
 
A 20. században is világszerte élvezik a csokoládét, sokféle izgalmas ízben és formulában. Ma már több mint ötven országból termesztenek és exportálnak kakaót, évente több mint 4,7 millió tonnával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése