2024. szeptember 2., hétfő

Kókusz világnapja – szeptember 2.

Kókusz világnapja – szeptember 2.
 
A természet egyik legsokoldalúbb terméke, a kókuszdió (és annak különböző részei) felhasználható étel- és italkészítéshez, kozmetikai készítményekhez, díszítéshez. Egyes kókusz-pártiak még azt is állítják, hogy a gyümölcs olaja visszafordíthatja a fogszuvasodást – ha naponta 20 percig a szádban suttogod! Legtöbbünk nem érzi jól magát egy falat olajjal, függetlenül attól, hogy honnan származik az olaj, vagy mit akar tenni. De még mindig elkaphat minket a kókuszőrület. Függetlenül attól, hogy egy lakatlan szigeten ragadt, vagy jól érzi magát otthonában, íme néhány (viszonylag normális) ötlet ennek a trópusi csodagyümölcsnek a használatához.

Mi csak kókusz a kókuszért vagyunk a kókusz világnapján. Az ünnep megünneplésének célja, hogy a kókuszdiót a figyelem középpontjába hozzuk, és felismerjük jelentőségét és előnyeit – nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is. A kókuszdiót különösen az ázsiai és csendes-óceáni régiókban ünnepli az APCC, az ázsiai és csendes-óceáni kókuszközösség, amely megkönnyíti a kókuszdió-termelő központok többségét.
A kókusz imádnivaló nevének érdekes eredete van. Amint azt számos rajzfilm és gyermekillusztráció ábrázolja, a kókuszdió felületén három bemélyedés található, amelyek emberi arcra emlékeztetnek. Az ókori ibériai folklór azt mondja, hogy amikor a portugál és spanyol felfedezők meglátták ezeket a bemélyedéseket, az a mumusra vagy hasonló entitásra emlékeztette őket. A szülőföldjükről szóló történetek mitikus szereplőjét „Coco”-nak hívták, és így született meg a „kókuszdió” szó.
A kókuszdió Indiából Kelet-Afrika partjaira került az arab tengerészeknek, Délkelet-Ázsiából pedig Madagaszkártól nyugatra az Indiai-óceánon és a Csendes-óceántól keletre az osztrák tengerészeknek köszönhetően.
A kókuszdió azóta is nagy erőmű, termékek és előnyök széles választékát kínálja számunkra. A kókuszdió belsejében lévő puha fehér húst számos főzési receptben használják, az olajat, tejet és vizet pedig főzéshez és nem főzéshez egyaránt. A kókuszvaj, a kókuszkrém és a kókuszolaj a szépségápolási termékekben használt alapvető melléktermékek, a kókuszdió héját és leveleit pedig lábtörlők, tetők és kunyhók készítésére használják.
A Kókusz Világnapját először 2009-ben tartották, az APCC létrehozására emlékezve. A Nemzetközi Kókuszközösség minden évben témát tűz ki a Kókusz Világnapjára. 2020-ban a téma a „Fekess be a kókuszba, hogy megmentsd a világot” volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése