2024. szeptember 9., hétfő

Nemzetközi Sudoku Nap – szeptember 9.

Nemzetközi Sudoku Nap – szeptember 9.
 
A Nemzetközi Sudoku Napra természetesen szeptember 9-én kerül sor (9/9). A Sudoku rajongói kétségtelenül észreveszik a dátum szimbolikáját. A Sudoku játék célja egy 9×9-es rács kitöltése úgy, hogy minden oszlop, sor és 3×3-as alrács tartalmazza az összes számjegyet 1-től 9-ig. Tehát a kilenc-kilenc a természetes választás az ünneplés napjára. . Itt az ideje, hogy beindítsa az agyát, mert bár a mai nap minden bizonnyal ünneplésre ad okot, némi kemény logikai gondolkodásra lesz szükség.
1892-ben a „La Siècle” francia újság kinyomtatott egy játékot, amely hasonlított a Sudokuhoz, mivel minden sornak és oszlopnak tartalmaznia kellett az összes kijelölt számot, de a Sudokuval ellentétben 9-nél nagyobb számokat tartalmazott, és a megoldók matematikai készségeit használta. logikai központjuk. A következő években más francia lapok is felvették a trendet a hasonló játékokkal, de egyik sem volt teljesen azonos a Sudokuval, és ezeknek a játékoknak a népszerűsége az első világháború kitörése körül csökkent.
A közvetett bizonyítékok arra mutatnak rá, hogy Howard Garns indianai építész egy saját találmányú rejtvényt publikált a „Dell Magazine”-ban, amelyből az a játék lesz, amelyet ma Sudokuként ismerünk. Garns azonban anélkül halt meg, hogy nemzetközi szenzációvá vált volna. Eközben a játék lángra lobbantotta Japán rejtvényiparát, és először elnyerte a Sudoku nevet, valamint több millió elkötelezett játékosból álló rajongótábort. 1997-ben Wayne Gould hongkongi bíró feltalált egy számítógépes programot, amely egyedi Sudoku rejtvényeket tudott kitalálni. A játékot napi rejtvényként dobta fel az Egyesült Királyság újságjainak, és hamarosan a Sudoku világszerte ismertté vált.
Ma a Sudoku könnyen elérhető okostelefon-alkalmazásokban, és széles körben nyomtatható újságokban és magazinokban. Számos dokumentumfilm és játékshow témája, és még egy díjra jelölt eredeti dallamot is szült Peter Levy dalszerzőtől. Úgy gondoljuk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Sudoku egyhamar nem megy sehova. 2013-ban a World Puzzle Federation szeptember 9-ét a hivatalos Nemzetközi Sudoku Nappá nyilvánította, és azóta is ezt ünnepeljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése