2024. szeptember 7., szombat

A kolibri nemzeti napja – szeptember 7.

 A kolibri nemzeti napja – szeptember 7.


A Nemzeti Kolibri Napot minden évben szeptember első szombatján ünneplik, idén pedig szeptember 7-re esik. Használd ki ezt az alkalmat, hogy megtanítsd magadnak és másoknak, hogyan kell gondoskodni és támogatni ezeket a csodálatos lényeket, miközben különféle tevékenységekben vesz részt.
A kolibri részt vesz a fiókák nevelésében, a hímek pedig sokkal rövidebb életet élnek, mert sok energiát használnak fel fészkük védelmére. Rengeteg energiát használnak fel repülés közben, és 15 percenként pihenniük kell.

A Kolibri első nyilvános megfigyelését egy francia felfedező egy folyóiratban tette közzé brazíliai utazása során. Méretük és szerkezetük miatt nehéznek kellett lenniük ahhoz, hogy több millió évet túléljenek. 🙂 Bármilyen szépek és értékesek is a kolibri, csak Amerikában, különösen Észak- és Dél-Amerikában találhatók meg.

A kolibri kis színes madarak, amelyek abban különböznek egymástól, hogy gyorsan lebegnek a levegőben, és gyorsan csapkodnak szárnyaikkal – ez adja azt a zümmögő hangot, amelyről jellegzetesen ismertek. Vonzzák őket a virágos növények, különösen a mélytorkú virágok, és a túlélés érdekében nektárral táplálkoznak. A nektárra való támaszkodásuk elősegítette új kolibri fajok kifejlődését, amelyeket a virágok változásai befolyásoltak. A fajok száma folyamatosan növekszik, de jelenleg mintegy 360 kolibrifaj létezik. Még agresszív természetük ellenére is akár 25 különböző kolibri képes túlélni és együtt élni ugyanazon a helyen. Méretük miatt a kolibri hajlamos rájuk esni, vagy veszélyes – akár mesterséges, akár természetes – helyzetekbe kerülni. E fenyegetések közé tartoznak a peszticidek, a rossz időjárás, a nagy rovarok vagy ragadozók, az élőhelyek elvesztése és a rossz táplálék.

Bár ezek a lények hosszú ideig életben maradtak közvetlen és aktív emberi beavatkozás vagy segítség nélkül, ez jelenleg változik, ahogy egyre több információ gyűlik össze sebezhetőségükről és a túlélésük veszélyeiről. A nemzeti kolibri nap e gyönyörű repülő lények ünnepe. Felismeri fontosságukat virágaink beporzásában, azonosítja a rájuk nézve káros veszélyeket, helyzeteket. A túlélésüket biztosító biztonságosabb gyakorlatokra is ösztönöz.
#mindennapünnep

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése