2024. szeptember 27., péntek

Amerikai indiánok napja – szeptember 27.

Amerikai indiánok napja – szeptember 27.

Ugye nem lepődtetek meg? Indiánmániám ünneplését választottam a mai napra! Uff! - én szóltam!
Az amerikai indiánok napját minden év szeptemberének negyedik péntekén tartják. Idén szeptember 27-én ünneplik. Bár ez az egyik legfontosabb nap az Egyesült Államokban, az indiánok napja csak néhány államban állami ünnep vagy hivatalos állami ünnep. Mindazonáltal mind terjedelme, mind népszerűsége folyamatosan nő.
Ahogy a neve is sugallja, az indiánok napja alkalom arra, hogy megünnepeljük, tanuljunk és megosszuk az amerikai őslakosok hagyományait, kultúráját és hátterét. Ha kíváncsi arra, hogy kik az őslakos amerikaiak, mondjuk el, hogy ők az őslakosok leszármazottai, akik az Egyesült Államok eredeti lakói voltak.
 
Az amerikai őslakosok kifejezés több száz különböző törzset ölel fel, az alaszkai inuitoktól a délkeleti erdők cserokeiig. Mindegyik törzsnek megvan a maga egyedi kultúrája és nyelve. Az őslakos amerikaiak számos területen, például a mezőgazdaságban, az orvostudományban, a zenében, a nyelvben és a művészetben jelentős mértékben hozzájárultak az Egyesült Államokhoz és a világ többi részéhez. A történelem során feltalálóként, vállalkozóként, spirituális vezetőként és tudósként tüntették ki magukat.
 
1998-ban az indiánok napját hivatalosan állami ünneppé nyilvánították. 1990-ben Dél-Dakota ezt a napot az amerikai őslakosok és a kaukázusi lakosság közötti megbékélés évének nyilvánította. Dél-Dakota ezt úgy tette, hogy a Columbus Day-t az indiánok napjára változtatta. Ez a nap célja az indián lakosság pótolhatatlan örökségének, hozzájárulásának és tudásának megünneplése. Ez egy olyan nap is, amikor megemlékeznek lelkierőjük, energiájuk és erejük maradandó örökségéről. Az indiánok napja egyúttal arról is szól, hogy megbecsüljük a kultúra és a hagyományok hosszú történetét, amelyeket az őslakosok évszázadokon keresztül megőriztek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése