2024. szeptember 5., csütörtök

Országos Sajtos Pizza Nap – szeptember 5.

 Országos Sajtos Pizza Nap – szeptember 5.

 
Személy szerint én nem vagyok egy nagy pizza rajongó. De gondoltam arra, akik igen. Férj ❤️

A Nemzeti Sajtpizza Napot minden évben szeptember 5-én ünneplik, és itt az ideje, hogy sajtos-pizza stílusban ünnepelj. De semmi sem múlja felül a finoman hajtogatott, egyetlen szelet olvadó finomság – a sajtos pizza – kézben tartásának alapjait.
Ismerős lehet a február 9-i Nemzeti Pizza Nap: ez egy ikonikus nap, amikor mindenki megünnepelheti kedvenc pizzáját. De azért, hogy a közkedvelt sajtos pizzát külön megbecsüljük, megszületett a Nemzeti Sajtpizza Nap, amelyet minden év szeptember 5-én kell megünnepelni. Legyünk őszinték, minden pizza megérdemli a saját napját a szerelemnek – a Margherita, pepperoni, olíva és gomba – valószínűleg ez az oka a Nemzeti Sajtpizza Nap létrehozásának. Bár a pontos alkotó és születési dátum nem ismert, még mindig széles körben ünneplik ezt a napot, és természetesen részt vesznek rajta.
A pizza kezdete sem ismert pontosan, de sokan az ókori Görögországig nyúlnak vissza, amikor az emberek kenyerüket olajjal, fűszernövényekkel és sajttal vonták be. Ez úgy hangzik, mint egy pizza, igaz? A manapság jól ismert laposkenyér-pizzát azonban először Nápolyban (Olaszország) hozták létre, és a legjobb minőségű bivalymozzarellából teremtették meg a ma kedvelt sajtos pizza eredetét. Nahát!
Végül az utazás és a felfedezés oda vezetett, hogy a pizza eljutott a nyugati kontinensre. A nyugati világ első pizzériája 1905-ben nyílt meg a New York-i Little Italy-ban. A D'Amore család csak 1939-ben mutatta be a pizzát Los Angelesben, és az étel hivatalosan is eljutott az egész országba. A pizza népszerűsége az Egyesült Államokban drámaian megnőtt a második világháború után. Az Olasz Kampányból visszatérő veteránok, akiket Olaszország natív konyhájával ismerkedtek meg, vezették annak idején a pizzafogyasztás növekedését.
A 20. század második felében a pizza ikonikus ételré vált Észak-Amerikában. 1958-ban történt, hogy két férfi, Dan és Frank Carney 600 dollárt kért kölcsön anyjuktól, és megnyitották az első Pizza Hut Kansast. Az 1960-as évekre kemény versennyel szembesültek, és bemutatták az ikonikus vörös nádtetőt, amelyet ma is társítunk velük. Még egy szervezett iparági szövetséget, a Pizzaipari Tanácsot is létrehozták azzal a céllal, hogy a pizza-üzemeltetőkre jellemző problémákkal foglalkozzanak. Ma az Egyesült Államok pizzaiparának értéke meghaladja a 40 milliárd dollárt évente.
A Sajtos Pizza a popkultúrára is hatással volt, és az ételt Kevin Mccallister választotta az Egyedül otthon filmekben. Bár talán senki sem szereti annyira a pizzát, mint a Teenage Mutant Ninja Turtles, akik az 1990-es években váltak globális jelenséggé. Joey Tribianni, a Barátok közt ikonikus karaktere az 1990-es években bemutatta a Joey különlegességet is, amely két pizzából állt.
Kétség sem fér hozzá, a pizza kedvencévé vált, és a sajtos pizza áll a középpontjában. Bármely bulin vagy baráti összejövetelen népszerű étel, és ez nem fog egyhamar megváltozni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése