2024. szeptember 30., hétfő

Extra szűz olívaolaj nap – szeptember 30.

 

Extra szűz olívaolaj nap – szeptember 30.
Az extra szűz olívaolaj napját minden év szeptember 30-án tartják. Az olívaolaj nemcsak finom, hanem egészségünkre is jót tesz. Azt mondják, hogy az olívaolaj jótékony egyszeresen telítetlen zsírsavainak, valamint magas gyulladáscsökkentő polifenoloknak és antioxidánsoknak köszönhetően pozitív hatással van egészségünkre.

Az olívaolajról azt mondják, hogy ma „szuperélelmiszer”, de az igazság az, hogy ezt korábban sok évvel ezelőtt fedezték fel. A Földközi-tenger ókori emberei azt hitték, hogy az olajfákat az istenek küldték. A legenda szerint amikor Athén városát megalapították, Athéné istennő megalkotta az olajfát, hogy őt válasszák pártfogójuknak, ne Poszeidón istent.
 
Az ókori görögök azt hitték, hogy ezek a fák istenfélők, mert minden évben bőségesen termettek finom gyümölcsöket, amelyeket étkezésre, lámpagyújtásra, kozmetikumokra, gyógyszerekre és egyebekre is fel lehetett használni. 
 
Görögországban a görögök megköszönték a görög isteneknek az olajbogyó-termesztést. Volt még egy istene is az olajbogyónak, akit Aristaeusnak hívtak. Az olajfaligetek védelméért dicsérték. A judaizmusban az olajbogyót is fontos gyümölcsnek tartják. Úgy tartják, hogy egyike annak a hét gyümölcsnek, amellyel Izraelt megáldották.
 
Valójában létezik egy „micva” (parancsolat) arra, hogy az olajbogyót, valamint a többi gyümölcsöt bevigyük a jeruzsálemi Szent Templomba. Sőt, különleges áldást mondanak, ha valaki megeszi ezeket a gyümölcsöket. Bár nem ismert, hogy az olajfák az istenek ajándéka-e, elég sokat tudunk az olívaolaj korai napjairól és előnyeiről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése