2024. szeptember 17., kedd

Országos Kisállatmadár Nap – szeptember 17.

 

Országos Kisállatmadár Nap – szeptember 17.
Szeptember 17-e a kedvtelésből tartott madarak nemzeti napja. Ez egy lehetőség, hogy felismerd és megünnepeld azt az örömet, amelyet a madár kedvenc szülőjének lenni jelenthet az életedben. Az Országos Kisállatmadár Napot minden évben a Bird Enjoyment and Advantage Koalíció támogatja (igen, BEAK!). A szervezet népszerűsíti a biztonságos, szórakoztató és felelősségteljes madártartást, és tippeket és eszközöket kínál, amelyek segítenek megtalálni a tollas lelki társát. Rengeteg nagyszerű forrást állítottak össze mindannyiunk madárbarátai számára, köztük rengeteg információt a madarakról és a kedvtelésből tartott madarak neveléséről, és valószínűleg a valaha készült legaranyosabb internetes kvízt is.

A madarak birtoklása pedig szinte minden generáció között elterjedt. Meglepő módon a millenniálisok birtokolnak madarakat a legnagyobb valószínűséggel, 36%-kal, de a Baby Boomer és a Gen Xers nem sokkal marad el 26, illetve 24%-kal. Arra a kérdésre, hogy miért volt madaruk, 64%-uk azt válaszolta, hogy jó volt nézni és otthon lenni. Úgy gondoljuk, hogy ez a legjobb ok arra, hogy összebarátkozzunk egy madarakkal, és hazahozzuk a kisállatmadarak nemzeti napján.
 
A madarak házi kedvencként való tartása közel 4000 éves múltra tekint vissza. Az ókori sumérok – a világ legrégebbi ismert írott nyelvének beszélői – látszólag kedvtelésből tartott madarakat tartottak, mivel a madárkalitka szót illeti, és tudjuk, hogy az ókori tengerészek kedvtelésből tartott madarakat használtak a föld felfedezésére (ha a madár megkémleli, elrepülnek , különben ragaszkodnak a csónakhoz). Idősebb Plinius írt arról, hogy az ókori rómaiak házi kedvencként tartottak madarakat, sőt Nagy Sándor hadvezérei közül néhányan visszahozták a kedvtelésből tartott madarakat Indiából az időszámításunk előtti negyedik században.
A kisállat-nevelés népszerűvé vált az európai királyi udvarok körében az elmúlt évezred elején. A híres kanári az 1340-es években került a portugáliai királyi udvarba, és különösen a 15. század végén váltak népszerűvé. Ahogy új globális kereskedelmi útvonalakat fedeztek fel, madarakat hoztak be a világ minden tájáról, beleértve az újonnan felfedezett Amerikát is, és díszítették Európa leghíresebb uralkodóinak otthonait.
 
Napjainkban több millió otthonban vannak kedvtelésből tartott madarakkal, és soha nem volt jobb alkalom arra, hogy megosszuk a kedvtelésből tartott madarak sokféle lehetőségét, amelyek gazdagítják életünket. A madártartást a társaság kiváló formájaként stresszoldóként (44%) és egészségjavítóként (25%) említették. Ezek a számok azt illusztrálják, amit az emberek évezredek óta tudnak: a madarak házi kedvencei kimutathatóan javíthatják az életét.
Neked van otthon ilyen kismadarad?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése