2024. szeptember 24., kedd

Boldogság kék madara napja – szeptember 24.

 

Boldogság kék madara napja – szeptember 24.
Mert mindenki a boldogságot keresi, nem igaz?

A Boldogság kék madara napját minden évben szeptember 24-én tartják. A kék madarakat régóta az örömmel, a boldogsággal és a szerencsével társítják. Megfigyelhetők az esküvői képeslapokon és az óvoda falán, és számos festmény és dal témái voltak. A „kékmadár-napok” kifejezést a vihart követő napsütéses nap leírására használják. Ha szereti a síelést és a snowboardozást, akkor valószínűleg tudja, hogy a „kékmadár-napok” kifejezés a napsütéses, jó látási viszonyok és a friss hó napjára is utal! A kék madarakat szépségük, családjuk iránti odaadásuk és elragadó énekük miatt ápolják. Ezek az apró lények azokra az apró örömökre emlékeztetnek bennünket, amelyeket nap mint nap megtapasztalhatunk.
 
A kék madarat könnyű észrevenni. A hím kékmadárnak ragyogó kék háta és lángnarancssárga hasa van, míg a nőstény kékmadár színe tompább, mint a hímek, hasonlóan sok más madárhoz. A legrégebb óta ismert, hogy a kékmadár a boldogság hírnöke. Ezt az elképzelést először a kínaiak vallották, akik a madarat halhatatlannak, védelmezőnek és a nap szimbólumának tekintették. Az amerikai őslakosok is mélységes rettegésben voltak a kékmadár előtt. A navajok állati formájú szellemként tisztelték, az irokézek pedig azt hitték, hogy a kékmadár éneke elviselhetővé teszi a kemény teleket. Az oroszok számára a kékmadár a reményt jelentette. 1908-ban Maurice Maeterlinck „A kék madár” című darabja két gyermeket ábrázolt, akik a boldogság kékmadarát keresik. Ebből a darabból operát, több filmet és gyerekregényt alakítottak át, tovább népszerűsítve azt a feltételezést, hogy a kékmadarak boldogságot hoznak.
 
Történelmileg a kékmadár mindenben szerepelt a műalkotásoktól a reklámokig. Azt is tartják, hogy a kékmadár a tavasz beköszöntét hirdeti. A korai amerikai úttörők ezeket a madarakat „kék vörösbegynek” nevezték élénk narancssárga mellük és irizáló kék hátuk és farkuk miatt. A kékmadarak barátok a kertészekkel, mert távol tartják a növénykárosító rovarokat és más kártevőket. 1934-ben rögzítették a „Bluebird of Happiness” című dalt. Harmati Sándor szerezte, a szavakat pedig Edward Heyman írta. 1945-re a dal nemzetközi slágerré vált. Sok más bluebird dal következett, köztük Judy Garland „Hello, Bluebird” és Paul McCartney „Bluebird” című száma. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elkövetkező években a kékmadarak továbbra is minden jó szimbóluma lesz.
 
Szeretettel ajánlom általam kedvelt két fiatalember fotóit madártémában:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése