2024. szeptember 19., csütörtök

Beszélj, mint egy kalóz nap – szeptember 19.

Beszélj, mint egy kalóz nap – szeptember 19.

A két barát által 1995-ben viccből megalkotott, szeptember 19-i Talk Like a Pirate Day (Beszélj úgy, mint egy kalóz nap) szeretett hamis ünneppé vált, amely lehetővé teszi, hogy mindenki megmutassa a belső Jack Sparrow-t. 
 
Én személy szerint nem kedvelem sem a filmet, sem a karaktert, sem a színészt.
Bár az igazi kalózok valószínűleg nem sokat használtak abból a szókincsből, amelyet ma „kalóznyelvűnek” 
tartunk, a Talk Like a Pirate Day szórakoztató lehetőséget kínál számunkra, hogy kiszakadjunk rutinunkból, tanuljunk egy kis történelmet, és megünnepeljük egy letűnt korszakot.
 
A Beszélj, mint egy kalóz nap 1995-ben született, amikor két oregoni barát tréfásan megalkotta az ünnepet ütőlabdázás közben. Néhány évig csendben ünnepelték, megosztották a viccet egy kis baráti társasággal. 2002-ben egy napon levelet írtak Dave Barry humoroszlopnak, hogy legyen a National Talk Like a Pirate Day szóvivője. Barry, akit mulatott az ötlet, egyetértett. Rovatot írt az ünnepről, ezzel országos rangot kölcsönözve neki, és országszerte a Beszélj, mint egy kalóz nap események és ünnepségek hullámát keltette.
 
A Treasure Islandtől a Karib-tenger kalózaiig a kalózok továbbra is megragadják képzeletünket. Az irodalomban és a filmben zord törvényen kívüliként romantikázott kalózok ilyen vagy olyan formában már több száz éve léteznek. A kínai Han-dinasztia 2. századi összeomlása után először az ázsiai tengereken jegyezték fel, a kalózkodás világszerte növekedett a tengeri technológia és az óceáni kereskedelem növekedésével, ami az Újvilág felfedezése után következett be.
 
Amikor a kalózokra gondolunk, általában a kalózkodás úgynevezett aranykorát képzeljük el, ahogy azt Robert Louis Stevenson „Kincses szigete” írja le. (A könyv jó!) Az 1883-ban megjelent kalandregény nagy hatással volt a kalóz mint popkulturális sztereotípia kialakítására. A „Kincses sziget” X-jelzésű térképeket, vállon ülő papagájokat és eltemetett kincseket adott nekünk, olyan motívumokat, amelyek továbbra is rögzítenek minden kalóz témájú készletet.
 
Az 1967-ben megnyílt Disneyland „Karib-tenger kalózai” útja továbbra is a park egyik legnépszerűbb látnivalója. Az utolsó attrakció, amelyen Walt a halála előtt dolgozott, a „Kalózok” elmeríti a látogatókat egy karibi kikötő gazdag részletgazdag világában, amely kifosztás áldozatává válik.
Sajnos a legtöbb vicces mondat, amit a kalózoknak tulajdonítunk, pusztán fikció. De ez nem akadályozza meg, hogy barátaival együtt élvezze ezt a jó hangulatú nyaralást!

1 megjegyzés: