2024. szeptember 23., hétfő

Országos Péknap – szeptember 23.

Országos Péknap – szeptember 23.
A pékek nemzeti napját minden évben szeptember 23-án ünneplik. A Baker az óangol eredetű vezetéknév, amely a középangol „bakere” és a régi angol „baecere” szóból származik. hővel szárítani", azaz "sütni". A nyolcadik század előtt keletkezett, és elsősorban a kenyeret vagy téglát sütők foglalkozási elnevezéseként használták. A középkorban a legtöbb háztartás sütötte kenyerét, ezért a közhiedelem szerint az elnevezés a közösségi kemence tulajdonosára utalt, aki egy közösség vagy falu kenyérsütéséért felelt. Ezt a pozíciót örökletes feudális kiváltságnak tekintik. Alternatív megoldásként a nevet adták a különösen finom kenyeret sütőknek, vagy a kerámia- és téglapékeknek.

Angliából kikerülve a név elterjedt a szomszédos országokban, Walesben, Skóciában és Írországban. Amerika és Óceánia angol nyelvű nemzeteibe is eljutott, ahol ma már szabvány. Azok az emberek, akik ezt a vezetéknevet viselik, a közelmúltban a D.N.A. hogy felmenőiket a skót MacMillan klánhoz és más kelta hátterekhez vezessék. A különböző kultúrák hasonló változatokkal rendelkeznek, mint például a német „Backer” vagy „Becker”, a holland „Bakker” vagy „Backman” és a francia „Boulanger”. A skót és ír gael nyelven Baker „Mac a” Bhacstair néven íródik .
 
A Baker keresztnév is az Egyesült Államokban, bár a népszerűségi szint alacsony. 2018 előtt nem került fel az 1000 legnépszerűbb férfinév listájára. 2018-ban végül felkerült a listára, a 712. helyen áll. Ez a helyezés 2021-ben 449-re emelkedett, és abban az évben 678 születés felelt meg a névnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése