2024. október 11., péntek

A tojás világnapja – október 11.

A tojás világnapja – október 11.
Én, személy szerint nem szeretem a tojást. Nagyon-nagyon-nagyon ritkán fogyasztom. De a tudom, hogy sokan szeretik, és ma rájuk gondoltam. 🙂

A tojások világnapját minden évben október második péntekén, idén október 11-én tartják, és ez egy olyan sokoldalú, megfizethető, ízletes és tápláló élelmiszer ápolásának és ünneplésének ideje, amely fenntartható táplálkozással segíti a világ táplálását. El tudod hinni, hogy a tojás több mint 15 féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz? Lehet sütni, főzni, de akár nyersen, egyenként vagy étkezés részeként is fogyasztható.
 
Nekem van határozott válaszom arra, hogy „Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás?", mert Teremtéshívőként nekem egyértelmű, de ettől még vannak nagy kérdések az életben.
 
Réges-rég óta az emberek csirkéket neveltek, hogy tojást szerezzenek. A tojás évszázadok óta fontos szerepet játszott a családok táplálásában szerte a világon. Ezek a természet egyik legjobb minőségű fehérjeforrása, tökéletesen csomagolva a sokoldalúság és a megfizethetőség érdekében. A bennük található fehérje nélkülözhetetlen az agy és az izomzat fejlődésében, kulcsszerepet játszik a betegségek megelőzésében, és hozzájárul az általános közérzethez.
 
A tojás gazdag szelénforrás; A-, D-, K-, B6- és B12-vitamin; és ásványi anyagok, mint például a cink, a vas és a réz. Különösen köztudott, hogy kolinforrás, amely segíti az agy fejlődését és élesíti a memóriát.
A tojás története messze túlmutat a puszta kulináris aggályokon, és valójában számos kultúrában nagy jelentőséggel bírt mind dekoratív, mind vallási okokból, különösen népszerű példa a húsvéti tojás.
 
A tojás világnapját 1996-ban hozták létre az IEC bécsi konferenciáján, hogy megünnepeljük és értékeljük a tojás fontosságát és előnyeit mindannyiunk számára. Azóta az ünneplés napja nőtt és fejlődött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése