2024. október 5., szombat

Könyvesboltok napja – október 5.

Könyvesboltok napja – október 5.

Ismét egy nekem fontos ünnepnap! ❤️
📚
A Könyvesbolt Napja idén október 5-én lesz. Október jó időszak új könyvek megjelenésére a karácsony előtt. A könyvesbolt napjára és a fontos őszi értékesítési szezon kezdetére a könyvesboltok tulajdonosait arra biztatjuk, hogy tartsanak partikat, rendezvényeket és könyvdedikálásokat üzleteikben. Évente több mint ezer könyvesbolt vesz részt országszerte a Könyvesboltok Napján. 
 
A 14. századra az Egyesült Királyságban kereskedelmi könyvkereskedelem alakult ki, és mielőtt Johannes Gutenberg 1439-ben bevezette volna a nyomtatást Európába, a kereskedelem kéziratokat író írástudókból állt. A 15. század elejére az e tevékenységekben részt vevők többsége Londonban élt, és a Company of Stationers, egy kereskedelmi céh tagja volt. A 16. századra a kiadók és nyomdászok átvették az irányítást a könyvkereskedelem felett. Bevételük nagy része nagymértékben nagyra becsült vallásos könyvekből és hasonló irodalom eladásából állt. A 20. századra, ahogy az írástudás egyre szélesebb körben elterjedt a lakosság körében, és a rendelkezésre álló jövedelem nőtt, a kiadók új kihívásokkal néztek szembe.
 
A kis független könyvkereskedők és az óriás eladóláncok közötti különbség nőtt, ami sok középvállalkozás megszűnéséhez vezetett. A technológia jelentős hatással volt a könyvipar fejlődésére. Mivel az Egyesült Királyság az egyik legmagasabb szintű internetkapcsolattal rendelkezik Európában, az Egyesült Királyság iparága egyszerre szembesül az olyan úttörő technológiai fejlesztések uralkodó fenyegetésével és hatalmas lehetőségeivel, mint az e-book és az Amazon – szinte minden könyvkiadó az Egyesült Királyság most a szabványos könyvszámot használja.
 
Az évek során sajnos a könyvesboltok száma csökkent. 
 
Kötelező film ezzel a témával kapcsolatban: https://videa.hu/.../hbo-a-szerelem-halojaban-2000.-film... (sajnos nem találtam meg magyar szinkronnal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése