2024. október 17., csütörtök

Nemzeti tésztanap – október 17.

Nemzeti tésztanap – október 17.
A nemzeti tésztanapot minden október 17-én ünneplik. A tésztát készítő emberek határozottan tudták, mit csinálnak. Több száz éves olasz hagyomány fűződik ehhez az egyszerű ételhez. Minden októberben egy különleges napot szentelünk ennek a hihetetlen ételnek. A tészta többféle formában és méretben kapható, de a formától függetlenül szinte minden család felnőtt vele.

Spagetti, fettuccini, makaróni és ravioli: a tészta kétségtelenül az egyik kedvenc kényelmi ételünk. De tudjuk-e, hogy az étel miért lett olyan népszerű? Vagy egyáltalán honnan jött? A tészta eredetét kissé nehéz nyomon követni, de sok kutató alátámasztja azt az elméletet, hogy Marco Polo 1271-ben egy kínai útjáról hazatérve hozta vissza a tésztát Olaszországba.
 
Bár ez az elmélet a felfedezésről és a kalandról szóló mesét támasztja alá, Marco Polo utazásait használt forrásokból mesélik el újra, ami megkérdőjelezi a pontosságot. Ha azonban Marco Polo visszahozta a tésztát Olaszországba, biztosan nem ő volt az első, aki ezt tette. A tészta már a 13. század elején népszerű étel volt Olaszországban. Más történészek a tésztát az ókori etruszk civilizációkig vezették vissza, akik a gabonaféléket és a gabonákat őrölték, mielőtt vízzel összekeverték, hogy saját tésztaszerű szénhidrátot állítsanak elő.
 
A tésztát a korai spanyol telepesek hozták Amerikába, de addig nem volt népszerű, amíg Thomas Jefferson Párizsba utazott, és beleszeretett a makaróniba (ami akkoriban bármilyen tésztaformára utalt). Évekkel később, amikor olasz bevándorlók nagy csoportja Olaszországból Amerikába költözött, a tészta alapvető és beszerezhető étel lett az Egyesült Államokban.
 
De a magyar étkezés fontos alapanyaga is a tészta. Tésztát enni jó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése