2024. október 7., hétfő

Az építészet világnapja – október 7.

Az építészet világnapja – október 7.
 Az Építészet Világnapját minden október első hétfőjén, idén október 7-én ünnepeljük, hogy megbecsüljük az ókori és modern világ nagyszerű építészeti alkotásait és az azokat tervező szuperzseniális embereket. El tudod hinni, hogy a több mint 4000 évvel ezelőtt épült Nagy Piramisok az egyetlen Nagy Világcsoda, amely még mindig áll? Csak elképzelni tudjuk az egyiptomi építészek és az érintett mérnökök ragyogását. Az építészet története az emberiség története – ezek összefüggenek. Az építészetben bekövetkező egymást követő változásokkal együtt jár a kultúra, a hagyomány, a kereskedelem, a technológia és az intellektualitás fejlődése.

Figyelemre méltó építészeti korszak az ókor időszaka volt, amikor a világ legnagyobb és legelismertebb építészetei készültek. A korszak első figyelemre méltó építészete az Ur Zigguratja, egy Marduk istennek szentelt mezopotámiai építmény. Ezt követte az ókori egyiptomi építészet, a harmadik dinasztia idején épült Dzsoser piramistól a negyedik dinasztia gízai piramisáig.
 
A klasszikus időszakban az ókori Görögország, majd a római építészet felemelkedése volt, amely évszázadokon át uralta az építészeti stílusokat. Az ókori Görögország építészetét az emberek számára tervezték, hogy lehetővé tegyék a törekvő társadalmat. A görög építészet magában foglalja a Parthenont és az Erechtheiont. A római építészet a maga idejében a legfejlettebb volt, hatása egészen Észak-Afrikáig érezhető volt. Az ókori rómaiak olyan újításokról is ismertek voltak, mint a kupolák, fürdők, vízvezetékek és lekerekített kőívek. A Pantheon és a Colosseum a római kor legjelentősebb építészeti alkotásai ma.
 
Az ezt követő román, gótikus, reneszánsz és neogótikus építészet olyan kiemelkedő építményeket látott, mint a durhami katedrális, a lundi székesegyház, a pisai ferde torony, a Notre-Dame de Paris, a reimsi katedrális és a firenzei katedrális.
 
A modern építészet korszaka a 20. század elején kezdődött, amelyet a szecessziós építészeti stílus vezetett be. Olyan építészeti stílusokat látott, mint az Art Deco (Empire State Building és Chrysler Building), az expresszionizmus (Einstein-torony és a Lotus Temple) és az internacionalizmus (a Seagram Building és az Equitable Building).
 
A posztmodern a 21. században gyorsan elfogadott építészeti stílus, amelyre példa a Team Disney Building és a Dancing House. A 3D nyomtatás és a fenntartható építészet olyan stílusok, amelyek az előrejelzések szerint évekig uralják az építészeti színtereket.
 
1985-ben az Építészek Nemzetközi Szövetsége létrehozta az Építészek Világnapját, hogy „emlékeztesse a világot az emberi élőhely jövőjéért viselt felelősségére”. Ez a nap tökéletesen egybeesik az élőhelyek világnapjával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése