2024. október 12., szombat

Országos Motoros Nap – október 12.

Országos Motoros Nap – október 12.

Ma azokra az ismerőseimre gondoltam, akik a motorozás kedvelői.
🏍
Október második szombatját a Nemzeti Motorkerékpározás Napjaként ünnepeljük. Az első motorkerékpár 1885-ben készült Németországban, és azóta is uralja az utakat. Népszerűségük különféle motorkerékpár-típusokat hozott, amelyek közül a legfontosabbak az utcai, a terepjáró és a kettős célú. Ezek további sok altípusra oszlanak; ezeknek az altípusoknak gyakran van versenytársa.
 
A motor sokak számára több mint közlekedési eszköz, semmihez sem hasonlítható élmény, érzés, kaland. Gyakran kapcsolódik az emancipációhoz, a minden láncból való kiszakadás vágyához. Nem meglepő, hogy a motorkerékpárnak sikerült bebiztosítania helyét mindenki szívében. Ez egy adrenalinnal teli jegy a szabadságodhoz.
 
Az első motorkerékpár 1885-ben jelent meg, amikor Gottlieb Daimler és Wilhelm Maybach, a két német feltaláló egy belső égésű benzinüzemű motorkerékpárt épített. A „Daimler Reitwagen” (lovagló kocsi) nevet kapta, az első olyan modern motorkerékpárok közül, amelyeket ma mindannyian ismerünk. Ez a találmány sokakat megihletett, akik elkezdték készíteni az önjáró kerékpár verzióit.
 
1894-ben a Hildebrand & Wolfmüller lett az első sorozatgyártású motorkerékpár. Hamarosan más nagyvállalatok is csatlakoztak a csapathoz, mint például az angol Royal Enfield, a Triumph, az amerikai Harley-Davidson, az Indian Motorcycle Manufacturing Company.
 
A motorkerékpár-gyártás az első világháború alatt fokozódott, hogy javítsák a kommunikációs rendszereket a frontvonalbeli csapatokkal. A motorkerékpárok a lovas hírvivőket felváltották a feladó lovasokkal, akik üzeneteket vittek, felderítő tevékenységeket végeztek és katonai rendőrként működtek. A második világháború után a motorkerékpár-ipar az alacsonyabb költségek, a mérnöki fejlesztések és a jobb úthálózatok miatt széles körben népszerűvé vált.
 
Ma a motorkerékpárok jelentik az egyik legkedvezőbb árú közlekedési formát az egész bolygón, az ázsiai-csendes-óceáni, valamint a dél- és kelet-ázsiai régiók uralják a piacot. A motorkerékpár közlekedési eszközből izgalmas kalandgéppé fejlődött, ezért érdemel egy különleges napot. Október pedig tökéletes alkalmat ad arra, hogy megünnepeljük ennek a nagyszerű találmánynak a csodáit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése