2024. október 24., csütörtök

Nemzeti Élelmiszernap – október 24.

Nemzeti Élelmiszernap – október 24.
 

A Nemzeti Élelmiszer Napja minden évben október 24-re esik. Ezt a napot, amelyet 1975-ben ünnepeltek először, a Tudományos és Közérdekű Központ hozta létre, és a Föld napjához hasonlónak kellett volna lennie. A nap tápláló és egészséges ételeket kínál, és az egészséges táplálkozásra, a helyes gazdálkodási módszerekre és a biztonságos élelmiszer-termelésre oktatja az embereket. Arra is emlékeztet bennünket, hogy milyen előrelépéseket tettünk az egészségesebb élet és az élelmezés életképes, felelős módon történő termesztése terén.
 
1971-ben egy mikrobiológus, egy meteorológus, egy vegyész és két tudós megalapította a Közérdekű Tudományos Központot (CSPI). A CSPI non-profit szervezetként alakult, amely felügyelte az élelmiszer-biztonsági szabványokat és támogatta a biztonságosabb élelmiszereket.
 
A kezdeti időkben a CSPI a környezetvédelemre és a megújuló energiaforrásokra összpontosított. Később, amikor két alapító elhagyta a szervezetet, az élelmiszer- és alkoholbiztonságra helyezte a hangsúlyt. Az évek során a CSPI világszerte megváltoztatta a táplálkozás és az élelmiszerbiztonság dinamikáját. Bátorította az egészséges ételeket az éttermekben, és gondoskodott arról, hogy az éttermek kövesse az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság által kiadott irányelveket. A CSPI fontos szerepet játszott a pattogatott kukoricában található nagy mennyiségű telített zsír kérdésének felvetésében a mozikban. Ugyancsak ez a szervezet vezette a gyorsételekben található transzzsírok elleni kampányokat.
 
A CSPI egyik legismertebb kampánya a Nemzeti Élelmiszernap volt. Ezt a napot azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a táplálkozásra és az élelmiszer-biztonságra, valamint egy lépés az éhség felszámolása felé. Ennek a napnak a létrehozásának egyik célja volt a haszonállatokon használt antibiotikumok szabályozásának biztosítása is. Az élelmiszerek egyértelműbb címkézése is hangsúlyt kapott.
 
A Nemzeti Élelmiszernap megalakításának fő célja azonban az volt, hogy a feldolgozott ételek és italok helyett egészségesebb, teljes értékű ételeket, például zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése