2024. október 10., csütörtök

A Lelki Egészség Világnapja – október 10.

A Lelki Egészség Világnapja – október 10.
A Mentális Egészség Világnapja október 10-én van, és ahogy a mentális egészséggel kapcsolatos ismereteink növekszik, úgy fejlődünk vele együtt. A mentális egészség hosszú utat tett meg a kilencvenes évek eleje óta, amikor a Mentális Egészség Világszövetsége (WFMH) hivatalosan megalapította ezt a napot. Öntudatunk és az iránta való érzékenységünk jobbra változtatta a dolgokat. A mentális egészséggel kapcsolatos nyelvezetünk javult, mivel az olyan szavakat, mint az „őrült” és a „bolond”, kevésbé használják félreérthetetlenül, és jobban megértjük, hogy akaratlanul is bántóak és megbélyegzőek lehetnek. Bár sokat tanultunk, még mindig sokkal többet tehetünk a társadalom fejlődéséért.

1992-ben a Lelki Egészség Világszövetsége az akkori főtitkár-helyettes, Richard Hunter vezetésével létrehozta a Mentális Egészség Világnapját. Nem volt más pontos céljuk, mint hogy a mentális egészség egészét támogassák. A világnak rengeteg mentális egészségügyi problémája van, amelyeket nem kezeltek megfelelően. Küzdelmek folytak a kezelések állami finanszírozásának megszerzéséért Franciaországban, embertelen bánásmód Új-Zélandon, és általános tudatlanság volt azzal kapcsolatban, hogy mi is valójában a mentális egészség.
 
A Mentális Egészség Világnapjának első témája 1994-ben „A mentális egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása az egész világon” volt. 27 ország küldött visszajelzést a kampány után, és voltak nemzeti kampányok Ausztráliában és Angliában. Folytatva ezt a lendületet, a WFMH elnökségi tagjai szerte a világon a napnak és a kormányzati szervek, szervezetek és civilek körében egyre növekvő népszerűségnek megfelelően szerveztek rendezvényeket.
 
Az évek múlásával egyre több ország és ennek következtében a civilek is bekapcsolódtak, mivel a mentális egészség felfogása egyre inkább az emberi jogok szinonimájává vált.
 
A Lelki Egészség Világnapjának témái az idővel együtt bővültek. Nők, gyerekek, egészség, munka, trauma, öngyilkosság és még sok minden más része lett a beszélgetésnek, és ma már az átlagpolgár jobban tájékozott a mentális egészséggel kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése