2024. október 6., vasárnap

Nemzeti tésztanap – október 6.

Nemzeti tésztanap – október 6.
 
 
A nemzeti tésztanapot október 6-án tartják, és úgy készülünk, hogy megünnepeljük a tésztával a lehető legjobbat... elfogyasztjuk! El tudod hinni, hogy a tészta több mint 4000 éve létezik? A tészta az egész világon népszerű, formájuk a lapostól a kereken át a csavartig, a lapokig, a tubusokig és még sok másig terjed. Készülhetnek rizsből, hajdinából, búzából, tojással vagy anélkül és most is cukkiniből.
 
A tésztaevés a legegyszerűbb módja annak, hogy egyszerre minél több finom szénhidrátot emeljen a szájába, így nemzeti kedvencévé válik. A kifejezés a tészta, a spagetti, a makaróni és a kollégiumbarát fogások közé tartozik, ami azt jelenti, hogy mindenki megtalálja a megfelelő ételt, függetlenül a szósztól és a feltéttől.
 
A tészta legrégebbi történelmi említése Kínában a Krisztus előtti harmadik századból származó szótárban található. A legkorábbi tésztákat apró darabkákra formázták, kenyértésztából formálták, és forrásban lévő wokba dobták. Más találmányokkal ellentétben meglehetősen nehéz pontosan meghatározni, hogy a tészta mikor és honnan származik, mivel az otthoni szakácsok innovációjára támaszkodott.
 
Törökországban és Közép-Ázsiában a gombócból manti, apró tortelliniszerű galuskává fejlődik. Egyes kutatók elmélete szerint Dzsingisz Kahn és birodalma, amely Kelet-Ázsiától Közép-Európáig terjedt el, hozzájárult a gombócok elterjedéséhez. Így az olaszok és a kínaiak is igényt tartanak a tészta feltalálására.
 
Függetlenül attól, hogy honnan származik a tészta, az egyik legcsábítóbb dolog a tésztával kapcsolatban az, hogy mennyire változatosak. Kínában vannak szakácsai, akik a legvékonyabb tésztát készítik, eközben Olaszországban széles lapos pasztát készítenek bolognai és bésamel szósszal, ismertebb nevén lasagnával. És mindkettő tészta!
 
A tészta szinte minden kultúrában megtalálható az emberiségben, így ez az egyik legszélesebb körben fogyasztott élelmiszer a bolygón. A nemzeti tésztanapot október elején tartják, amely a nemzeti tészta hónapja, és ezt a hónapot sokféle ízzel és lehetőséggel tölti meg az éhes has feltöltésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése