2024. október 23., szerda

Nemzeti Bostoni Krémespite Nap – október 23.

Nemzeti Bostoni Krémespite Nap – október 23.
 

A Nemzeti Bostoni Krémespite Nap október 23-án van. Ha még soha nem hallottál a bostoni krémes piteről, akkor ez egy sárga vajas torta, pudinggal vagy tejszínnel töltve és csokimázzal megkenve. (Nagyon!) Nos, a nagy kérdés: Miért hívják pitéknek, holott valójában egy sütemény?
Mert az amerikaiaknál nem mindig logikus minden? Ki tudja? 🙂
Nos, amikor először feltalálták a bostoni krémes pite-t, a tortákat és a pitéket ugyanolyan serpenyőben sütötték, és még a szavakat is felcserélhetően használták. Ennek eredményeként a bostoni krémes pite finom íze mellett megtartotta régimódi nevét. Először 1856-ban találta fel egy örmény-francia szakács, Sanzian. Abban az időben a csokoládé cukormáz meglehetősen új ötlet volt, így a finom desszert viharba ejtette a világot. És a mai napig népszerű menüválaszték. Még Massachusetts hivatalos desszertje is!
Akkoriban az étel francia vajas piskótából állt, amelyet sűrű pudinggal töltöttek, és rumos sziruppal megkentek. Ugyanez a puding pirított szeletelt mandulával borította az oldalát, míg csokoládé fondant az egészet. Míg abban az időben más pudingos sütemények is létezhettek, a csokoládé bevonatként való sütése új eljárás volt, így egyedülálló és népszerű választás az étlapon.
A New England és Pennsylvania holland régióiban a szakácsok a süteményeikről és pitéikről voltak ismertek, és a köztük lévő választóvonal nagyon vékony volt. Ezt a süteményt valószínűleg pitének nevezték, mert a 19. század közepén a piteformák gyakoribbak voltak, mint a tortaformák. Az első változatokat piteformákban sütötték. A Boston Cream Pie a korai amerikai „Pudding-cake pite” remake-je.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése