2024. október 9., szerda

A posta világnapja – október 9.

A posta világnapja – október 9.
A Posta Világnapja október 9-én van, és néhány régimódi levéllel visszatérünk a múlt kommunikációs módszereihez. A levélfuvarozói szolgáltatások ősidők óta léteznek, és bár szinte bármit (szó szerint) egyetlen gombnyomással tudunk kommunikálni, tagadhatatlan a helyi postai szolgáltatásaink fontossága… vagy a postai csomagok átvételének izgalma. A Posta Világnapja az Egyetemes Postaszövetség megalakulásának évfordulója, ebből a szerény forrásból indult ki és tart a mai napig a globális kommunikációs forradalom.

A héten írj valakinek levelet KÉZZEL! És add add fel neki a postán!
 
A Posta Világnapja minden év október 9-én van. A dátumot az Egyetemes Postaszövetség 1874-es megalakulásának évfordulójaként választották ki.
 
A levél küldése az egyik legikonikusabb cselekedet annak kimutatására, hogy törődsz valakivel. Bár lehet, hogy nem sok figyelmet fordítunk azokra a folyamatokra vagy előírásokra, amelyek a bélyegnyalást követően a leveleink cipzározásához szükségesek, de nemzetközi csapatra van szükség ahhoz, hogy születésnapi kártyákat és online vásárlást szerezzenek A pontból B-be.
 
A jelenleg ismert postai szolgáltatás eredete az ókori Egyiptomba nyúlik vissza, Kr.e. 2500 körül, míg a legrégebbi hivatalos postai szolgáltatás Kr.e. 550-ben, Iránban található. Különféle civilizációk futárszolgálatot használtak a levelek, üzenetek, hírek és csomagok több ezer mérföldes birodalmakon való átadására, inspirálva a postás modern elképzelését. Az Egyesült Államok saját postaszolgálata 1775-ben Benjamin Franklintől az első postafőnökig nyúlik vissza.
 
1874. október 9-én megalakult az Egyetemes Postaszövetség, amely a tagországok postai szolgálatai közötti együttműködés és szabályozás eszközeként működik – ma már lehetővé teszi, hogy postafiókjából szabadon áramolhasson Timbuktuba, és mindenhol a kettő között! 1969-ben a postai világnapot a Tokiói Egyetemes Postakongresszuson avatták fel.
 
Az UPU 192 tagországa minden évben október 9-én ünnepli a Posta Világnapját, hogy megemlékezzen az egyetemes posta fontosságáról, valamint az UPU társadalmi és globális gazdasághoz való hozzájárulásáról. Az országok különleges bélyegkiállításokat rendeznek és új postai kezdeményezéseket indítanak el; India minden évben egy hétig tartó ünnepséget rendez október 9-én.
 
Az emberek összehozásának bizonyítékaként az UPU nemzetközi levélíró versenyt rendez 15 év alatti gyermekek számára. A győzteseket minden országból választják ki, a világbajnokot pedig az UPU testülete választja ki. A program nem csak az írástudást segíti elő, de életben tartja a levélvárás izgalmát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése