Országos töknap – október 26.
A nemzeti sütőtök napja október 26-ra esik. A sütőtök sokkal több, mint egy szórakoztató ünnepi kiegészítő. Nemcsak a béta-karotin egyik legismertebb forrása, de a sütőtök tele van rosttal, káliummal és C-vitaminnal.
A sütőtök a tökfélék családjába tartozik, amely magában foglalja az uborkát, a mézharmat sárgadinnyét, a sárgadinnyét, a görögdinnyét és a cukkinit. A legtöbb ember nem veszi észre, hogy gyümölcsök – nem zöldségek. Ezek a növények Közép-Amerikában és Mexikóban őshonosak, de mára hat kontinensen nőnek.
Észak-Amerikában történelmük 5000 évre nyúlik vissza. A sütőtök a nyugati féltekén őshonos. Miközben a francia Jacques Cartier az 1500-as években felfedezte az észak-amerikai St. Lawrence régiót, arról számolt be, hogy megtalálta azt, amit a franciák „gros dinnyének” neveztek. A nevet angolra „pompions”-nak fordították, ami azóta a modern „tök”-vé fejlődött.
A sütőtökös pite a hálaadás hagyományos részévé vált elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában, de már nálunk is szokássá vált. A faragni való tökök természetesen ehetetlenek. De a legjobb a sült tök, amit ilyenkor kell, sőt kötelező fogyasztani! Persze, ha szereted! Nekem a kedvencem az IBIZA tök, ami nagyon édes és nagyon finom.
A gazdák általában július elején ültetik a sütőtököt. A gyümölcs (igen, gyümölcs) olyan talajt igényel, amely jól tartja a vizet. A növények szenvednek, ha vízhiány vagy szokatlanul hideg a hőmérséklet. Ennek ellenére a sütőtök meglehetősen tartós, és szükség esetén újratermesztheti a sérült szőlőt.
Még a tökmag is népszerű nassolnivaló. Az élelmiszerboltok gyakran árulják őket hántoltan és félig is. Jó fehérje-, magnézium-, réz- és cinkforrások.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése