2024. március 31., vasárnap

Minden nap ünnep! - 03.31.

 


Eiffel-torony napja – március 31.
 

 Az Eiffel-torony napját március 31-én ünneplik az Eiffel-torony felállításának évfordulója alkalmából. Ez az ikonikus emlékmű, amelyet 1889-ben ezen a napon mutattak be a világnak, kiállta az idő próbáját, és továbbra is a világ egyik legfigyelemreméltóbb csodája. Az 1063 láb magasan álló Eiffel-torony Párizs városára néz, és a modern mérnöki munka és a nyugati civilizáció diadalát jelképezi. 

 A világ egyik legismertebb műemlékeként az Eiffel-torony napja emberek millióinak ünnepe. Kalkuttától Kaliforniáig az emberek összejönnek, hogy pohárköszöntőt emeljenek erre az építészeti remekműre. Ahogy az ország a francia forradalom egy évszázadát befejezte, Franciaország kormánya nemzetközi vásárt tervezett a 19. század ipari fejlődésének bemutatására. 

Párizs központjában tervpályázatot rendeztek, és több mint 100 művész nyújtotta be ötletét. A közreműködők között volt Gustave Eiffel is, aki egy 1000 lábnál magasabb, nyitott rácsos vastornyot javasolt. A Szabadság-szobrot is tartalmazó önéletrajzzal meg tudta győzni a Centenáriumi Bizottságot, hogy ez az elképzelhetetlen bravúr lehetséges. A toronyépítési szerződést 1887-ben adták át neki. Több éves szkepticizmus, kritika, sőt tiltakozás ellen 1887. január 28-án kezdett el dolgozni a projekten. 

Két év, két hónap és öt nap leforgása alatt befejezte a tornyot, és bemutatta a francia kormánynak. . A többi már történelem. Gustave víziója új életet lehelt Párizs utcáira, és a szeretet városává változtatta, ahogyan mi ismerjük, bár nem ez volt a szándék. Saját szavaival élve azt akarta, hogy a torony a „18. századi nagy tudományos mozgalom és az 1789-es forradalom” szimbóluma legyen. 

Ma a torony Európa szívében áll, és évente több millió látogató keresi fel. 2000 óta a torony aranypompáját 20 000 darab 6 W-os izzó egészíti ki, amelyek gyors egymásutánban villannak fel és ki minden szürkületi órán öt percben. Március 31-én ünnepeljük a géniuszt és felbecsülhetetlen értékű ajándékát a világnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése